Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Цьогоріч на Харківщині реалізовують проєкт з фізреабілітації від Міжнародного Комітету Червоного Хреста

Цьогоріч на Харківщині реалізовують проєкт з фізреабілітації від Міжнародного Комітету Червоного Хреста

Презентувати проєкт з фізичної реабілітації на базі навчально-наукового медичного центру «Університетська клініка» Харківського національного медичного університету за підтримки МОЗ планують вже навесні.

Підготовку до запуску проєкту обговорили під час зустрічі заступниць начальника ХОВА Олени Логвинової та Віти Ковальської з представниками Міжнародного Комітету Червоного Хреста.

«Дуже вдячні за те, що обрали Харківську область однією з перших, де реалізовуватиметься проєкт з фізичної реабілітації. Важливо, що він буде інтегрований в загальну систему охорони здоров’я. Окрім того, саме на базі Харківського національного медичного університету плануємо навчати за спеціальністю «протезист», що підвищить кількість кваліфікованих фахівців», – сказала Олена Логвинова.

Керівник програми фізичної реабілітації МКЧХ в Україні Ян Друе наголосив, що наразі питання фізичної реабілітації є дуже актуальним для Харківщини.

«Важливо, що проєкт включає в себе забезпечення необхідним обладнанням, зокрема і для надання допомоги дітям. Також кілька наших спеціалістів будуть закріплені за проєктом, які зможуть консультувати інших лікарів. Це допоможе розвинути систему протезування в Україні. Наше завдання – не замінити фахівців, а підтримати», – підкреслив Ян Друе.  

Як зазначила глава Полтавської суб-делегації Міжнародного Комітету Червоного Хреста Стефані Гартлахер, наразі вже на обговоренні перебуває питання: хто стане першими пацієнтами.

«Харківська область – це точка, з якої розпочинається такий наш проєкт з фізичної реабілітації в Україні. Головне завдання – зробити зразковий центр, з якого інші зможуть взяти приклад. Окрім того, він передбачатиме маршрутизацію пацієнтів», – зауважила Стефані Гартлахер.

Також Віта Ковальська додала, що необхідно пропрацювати проєкт з фізичної реабілітації в територіальних громадах, зокрема, для дітей, які залишилися без батьківського піклування.

«Питання фізичної реабілітації дітей – вкрай актуальне, особливо гостро ця проблема постала під час повномасштабного вторгнення рф. На виконання завдання начальника ХОВА Олега Синєгубова маємо забезпечити рівні права до фізичної реабілітації дітей, дорослих та поранених військовослужбовців, які вже за станом здоров’я не можуть брати участь у бойових діях», – прокоментувала Віта Ковальська.