Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Підсумки та плани цифрової трансформації України: регіональний форум «Цифровізація в Україні 2024»

Підсумки та плани цифрової трансформації України: регіональний форум «Цифровізація в Україні 2024»

18–20 січня у Львові відбувся регіональний форум «Цифровізація в Україні 2024». На заході обговорили підсумки та цілі регіональної цифровізації. А CDTO різних областей та міністерств мали можливість обмінятися досвідом. До заходу долучилася і Харківська область.

Лише з 2019 року CDTO в регіонах реалізували понад 210 проєктів, а в січні 2024-го Мінцифра опублікувала підсумки Індексу цифрової трансформації регіонів України.Так, на Харківщині протягом 2021-2023 років впроваджували проєкт «Мобільні ЦНАПи» у 3 громадах. Окрім того, у 2023 році проєкт «Цифровий освітній центр» втілили в 5 громадах Харківської області. 

«Ми щорічно вимірюємо Індекс цифрової трансформації регіонів України, адже цифровізація громад є пріоритетом Мінцифри. Результати вимірювання дають змогу регіонам побачити сильні та слабкі сторони і, відповідно, розвивати цифрові послуги та інфраструктуру, потрібні в їхньому регіоні, а також залучати інвестиції під актуальні локальні проєкти. Прагнемо, щоб кожна область самостійно керувала процесами цифрового розвитку. Дякуємо Програмі розвитку ООН в Україні та проєкту «Посилення стійкості громад в регіонах України» за можливість синхронізувати наші цілі та плани», — зазначає заступниця Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан.

У перший день форуму, 18 січня, фахівці обговорили перспективи й можливості програми Digital Europe. Крім того, під час події презентували освітній серіал «Цифровізація державного сектору». Переглянути серіал  можна за посиланням на платформі Дія.Освіта.

«Програма розвитку ООН в Україні (UNDP) незмінно підтримує Міністерство цифрової трансформації України в реалізації ініціатив з діджиталізації та просування цифрової грамотності. За три роки за підтримки Уряду Швеції партнери, зокрема, розробили 40 електронних послуг та інструментів, якими скористався понад 21 мільйон громадян. Крім того, ініціювали важливі законодавчі зміни, що стимулюватимуть підвищення рівня вебдоступності державних ресурсів у країні», — заявила Керівниця групи проєктів «Інклюзивний розвиток, відновлення та розбудова миру», ПРООН в Україні Марія Гуцман.

У другий день форуму, 19 січня, учасники прослухали стратегічні цілі профільних заступників міністрів. Заступник Міністра соціальної політики України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Костянтин Кошеленко презентував проєкти команди, що будуть у фокусі 2024 року: 

- виплати соціальних допомог у єдиній інформаційній системі соціальної сфери (ЄІССС);
- нова субсидія; 
- централізований банк даних з проблем інвалідності;
- гуманітарна допомога та Дія.Шеринг. 

Заступниця Міністра культури та інформаційної політики України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анастасія Бондар представила ключові напрями цифровізації культури. Зокрема, зазначила, що зараз, згідно з дослідженням, в Україні понад 124,7 тис. об’єктів нерухомих пам’яток. У планах на цей рік — заповнити Державний реєстр нерухомих пам’яток України всіма об’єктами.

Заступник Міністра молоді та спорту України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Віталій Лавров заявив, що з 1 травня запрацює електронний реєстр спортивних споруд України. Зараз він працює в дослідній експлуатації. Це — система одержання, зберігання, використання та поширення адміністративної інформації та даних про наявні спортивні споруди в Україні.

Ще однією темою були відкриті дані та STEM-освіта. Під час події команда Мінцифри презентувала результати «Оновленої інформатики — ІТ-студій» — проєкту, що переосмислює інформатику як шкільний предмет. З 2022 року до проєкту долучилося більш ніж 12 тис. шкіл з усієї України та майже 4 мільйони учнів. Протягом 2023 року понад 1 000 держслужбовців пройшли навчання з відкритих даних. Серед планів на 2024 рік — модернізація порталу відкритих даних data.gov.ua, внесення змін до Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних (ПКМУ 835), а також відкриття Єдиного державного реєстру й Реєстру пошкодженого та знищеного майна.

Перший Web-3 університет у світі, Learn to Earn Global, поділився пріоритетними напрямами роботи на 2024 рік. Серед них — розробка Large Language Model (для застосування у чатботах та системах відповідей), Diffusion Models (для генерації зображень, відео та аудіо), Audio Recognition Models (для фолоуапів після дзвінків, написання музики), Multimodal Neural Networks, Prompt Engineering.

Крім цього, протягом другого дня форуму обговорили цифровізацію будівництва, стратегію розвитку ЦНАПів, сервіси Дії для цифрового документообігу та виклики стійкості інтернет-доступу.

«Україна в час війни продовжує реформувати та оцифровувати багато сфер. Для нас було дуже важливо зібратися, щоб проговорити, які політики уряду впроваджуватимемо в цьому році і які очікування від обласних адміністрацій та громад у цьому процесі. Крім цього, визначили, якими KPI ми вимірюватимемо ефективність нашої роботи», — пояснює CDTO Львівської ОВА Олексадр Кулепін. 

Під час третього дня форуму, 20 січня, учасники розмовляли про цифровізацію охорони здоров’я та освіти, стратегії комунікацій та грантрайтингу для CDTO.

2024 року регіональні CDTO мають виконати три обов’язкові проєкти у сферах кібербезпеки, охорони довкілля та екології, а також оборони. Ці проєкти повинні становити 60% від загального обсягу виконаної роботи. 

Регіональний форум «Цифровізація в Україні 2024» організований Львівською обласною військовою адміністрацією за сприяння Міністерства цифрової трансформації України в співпраці з Програмою розвитку ООН (ПРООН) в Україні за підтримки Уряду Великої Британії в межах проєкту «Посилення стійкості громад у регіонах України».