Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Цифровізація громад: які результати діджитал-проєктів у регіонах

Цифровізація громад: які результати діджитал-проєктів у регіонах

Цифровізація регіонів – один з головних складників трансформації України. Для прискорення змін у цьому напрямі Мінцифра запровадила нові посади в обласних державних (військових) адміністраціях – заступників з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (СDTO).

Упродовж чотирьох років CDTO успішно впровадили понад 210 унікальних міжгалузевих проєктів. Це дало змогу реалізувати ініціативи з регіональної цифровізації в різних областях України:

- більш ніж 40 проєктів для забезпечення установ необхідною технікою, а саме: роутерами для звʼязку в укриттях, 60 мобільними валізами для адмінпослуг у віддалених населених пунктах, сонячними панелями та генераторами для ЦНАПів; 

- понад 30 ініціатив у впровадженні електронних сервісів, серед них: кабінет ветерана на вебпорталі Допомога Закарпаття, електронна черга в ЦНАП, телеграм-канали для пошуку роботи, електронні звернення, петиції, консультації в територіальних громадах та повідомлення про ракетну небезпеку через телеграм-бот «Шось летить»;

- близько 25 проєктів у сфері публічних послуг, як-от комплексна послуга Я-ветеран у ЦНАП на Дніпропетровщині, відкриття Дія.Центрів у громадах, цифрові освітні хаби для дистанційного навчання, електронний квиток на приміських та міжміських автобусних маршрутах на Львівщині;

- понад 23 ініціативи в галузі інформаційних систем. Аналітичні портали на Волині, Рівненщині та Полтавщині. Також функціонує вебпортал Допомога Закарпаття, вебпортал місцевої статистики Львівщини та Інтерактивна карта радіаційного фону Черкаської області.

Окрім того, на Харківщині протягом 2021-2023 років впроваджували проєкт «Мобільні ЦНАПи» у 3 громадах. 

«Наша мета – побудувати найзручнішу цифрову державу у світі. Реалізація цього неможлива без громадян, які активно залучені в процеси трансформації та готові впроваджувати ініціативи Мінцифри на місцях. Саме тому ми запровадили посаду CDTO, щоб охопити цифровою трансформацією всі рівні, від національного до регіонального. Спільно за 4 роки нам вдалося реалізувати понад 200 унікальних проєктів. Усі вони – результат наполегливої роботи кожного з цифрових лідерів на місцях», – зазначила заступник Міністра цифрової трансформації з питань європейської інтеграції Валерія Іонан. 

Лідерами з утілення проєктів цифрової трансформації в регіоні є Дніпропетровська область – 54 проєкти, Черкаська – 24 та Закарпатська – 21. На Харківщині за 2019-2023 роки було втілено 9 проєктів.

Серед важливих проєктів 2023 року:

- проєкт «Цифровий освітній центр», який запровадили в 5 громадах Харківщини. Цифровий освітній центр – це сучасний простір, що облаштований комп'ютерною технікою та вільним доступом до мережі Інтернет для дітей, у яких немає вдома необхідних умов для навчання.

- «Я-ветеран» у Дніпропетровській області. Проєкт допомагає ветеранам та членам їхніх родин за принципом «Єдиного вікна» оформити більш ніж 100 ветеранських послуг у ЦНАП.

- «Системи енергонезалежності ЦНАП». 8 ЦНАПів Волині та 4 ЦНАПи Чернігівщини отримали сонячні панелі.

- «Цифрова лабораторія Полтавського краєзнавчого музею». Для збереження та популяризації відцифрували предмети музейного фонду у 2D та 3D, а також зробили понад 650 електронних описів.

- «Портал місцевої статистики у Львові» – публічна онлайн-платформа з основними показниками життєдіяльності регіону в розрізі громад та районів.

- Посилення кіберзахисту для Київської обласної військової адміністрації. 

Ознайомитися з утіленими проєктами в кожному регіоні України можна за посиланням

Нагадаємо, роль CDTO не обмежується лише впровадженням популярних е-послуг чи розбудовою цифрової держави. CDTO – це менеджери з розвитку своїх регіонів та громад. Саме тому восени 2023 року Мінцифра запустила національний проєкт з навчання лідерів цифрової трансформації – CDTO Campus. Його мета – забезпечити державу кваліфікованими фахівцями для реалізації цифрових реформ, а також підготувати та підтримати держслужбовців, які працюють у сфері цифрової трансформації.