Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківщину відвідали генпрокурор України та представниця Міжнародного кримінального суду

Харківщину відвідали генпрокурор України та представниця Міжнародного кримінального суду

Генеральний прокурор Андрій Костін і керівниця розслідуваннями міжнародних злочинів, вчинених в Україні, від Міжнародного кримінального суду Бренда Голліс відвідали Харківщину, аби оглянути місця російських атак на цивільну інфраструктуру.

Також у Харкові генпрокурор провів нараду за участі начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова, представників місцевої влади, керівництва прокуратури, обласних управлінь Нацполіції України, СБУ, ДСНС та Харківського гарнізону.

Як зазначив Андрій Костін, з 23 грудня російські війська здійснили 29 ракетних обстрілів Харкова та 4 атаки безпілотними літальними апаратами. Внаслідок цього загинуло 5 осіб, 99 поранено, зокрема, 8 неповнолітніх. 

Генпрокурор відзначив самовіддану та згуртовану роботу органів місцевого самоврядування, рятувальників, військових та харківʼян з ліквідації наслідків ворожих атак. 
 
«Загалом в Харківській області розслідується понад 21 тисяча воєнних злочинів, з яких майже 15 тисяч пов’язані з нападами на цивільні обʼєкти, здебільшого житлові будинки. Решта – вбивства, незаконне позбавлення волі, катування тощо. Ми тісно співпрацюємо з Міжнародним кримінальним судом щодо розслідування фактів вбивств цивільного населення, катувань, позбавлення волі, сексуального насильства, обстрілів критичної цивільної інфраструктури», – сказав Андрій Костін. 

Олег Синєгубов наголосив, що внаслідок обстрілів 2 січня у медзакладах Харківщини залишаються 16 постраждалих. Один з пацієнтів перебуває у важкому стані.

«Ворог змінює тактику обстрілів Харківщини. За останні дні він застосовув керовані авіабомби та Іскандер-М. Зокрема, Харків вперше мав удари балістичною, гіперзвуковою ракетою Іскандер-М. Окупант хаотично обстрілює цивільну інфраструктуру, аби залякати населення», – підкреслив начальник ХОВА.

Окрім того, Андрій Костін і Бренда Голліс відвідали село Гроза, де 5 жовтня 2023 року внаслідок удару ракетою «Іскандер» по кафе загинули 59 людей. 

«Слідство вже встановило нелюдів, які навели ворожі війська на ціль. Працюємо над ідентифікацією виконавців та російських офіцерів, які віддали цей злочинний наказ. Ми не зупиняємося на шляху до відновлення справедливості. Вдячний усім, хто підтримує нас у цьому», – додав генпрокурор.