Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

«Усі – рідні»: на Харківщині прийомні батьки виходять на пенсію, але залишаються сім’єю для своїх дорослих дітей

«Усі – рідні»: на Харківщині прийомні батьки виходять на пенсію, але залишаються сім’єю для своїх дорослих дітей

Родина Хоханових з Новопокровської громади вперше взяла дитину до сім’ї у 2006 році.

Ірма та Леонід на той час уже мали власних двох дорослих дітей. У 2010 році вони знову звернулися до Служби у справах дітей і стали прийомними батьками ще для хлопчика та дівчинки. 

Заступниця начальника Харківської ОВА Віта Ковальська зазначила, що наразі в області нараховується 230 прийомних сімей. Лише за 2023 рік на Харківщині створили 11 нових прийомних сімей.

«Щиро дякую тим сім'ям, які взяли на виховання дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування. Вони протягом багатьох років надають тепло і родинний затишок цим дітям. Це природно, коли прийомна сім’я, де батьки досягають пенсійного віку, припиняється в функціонуванні. Разом з тим батьки продовжують підтримувати дитину, давати їй поради, оточувати турботою. У Харківській області непоодинокі випадки, коли дорослі діти й надалі проживають разом із уже колишніми прийомними батьками», – прокоментувала Віта Ковальська.

Протягом 2023 року припинили функціонування 16 прийомних сімей, та всі – з поважних причин: або взяли на виховання ще дітей і тому перейшли в статус дитячого будинка сімейного типу, або батьки досягли пенсійного віку або за станом здоров'я вже не мали можливості опікуватися прийомними дітьми.

Серед таких – Ірма та Леонід Хоханови. У родині і після того, як вже скасували статус прийомної сім'ї, продовжують підтримувати зв’язки – навідуються у гості та постійно телефонують один одному. Усі діти проживають на території Харківської області. А 21-річний Станіслав, якого подружжя взяло першим на виховання, й зараз мешкає разом з ними та піклується про Ірму після перенесеної нею хвороби. 

Леонід Хоханов зазначив, що на початку повномасштабного вторгнення рф вони разом з дружиною евакуювалися до Німеччини, але не змогли там довго залишатися без дітей.

«Для нас усі наші діти – рідні. Просто чим більше дітей, тим більше уваги їм необхідно приділяти. Намагалися дати їм усе, що можемо: возили на відпочинок, купували гаджети, модний одяг тощо. Зараз ще Стас збирається взяти наше прізвище. Нас це дуже тішить, а головне, що він сам цього хоче. У нас велика і дружня родина. Окрім п’ятьох дітей, ще маємо 3 онуків, якими дуже пишаємося», – додав Леонід Хоханов.

Нагадаємо, на сьогодні в Харківській області 97% дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, влаштовані до альтернативних форм сімейного виховання.