Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Попри війну на Харківщині продовжують з’являтися нові прийомні сім’ї та дитбудинки сімейного типу

Попри війну на Харківщині продовжують з’являтися нові прийомні сім’ї та дитбудинки сімейного типу

У Харківській області діє 134 дитячі будинки сімейного типу, 230 прийомних сімей та 41 сім’я патронатних вихователів.

Цього року на Харківщині розробили та запустили Програму підтримки та розвитку сімейних форм виховання. Вона, зокрема, передбачає виплати по 30 тисяч гривень при утворенні прийомної сім’ї, ДБСТ та сім’ї патронатного вихователя, а також 50 тисяч гривень – після 15-річного функціонування родини.  

«Один із пріоритетних напрямків нашої роботи – розвиток альтернативних форм виховання, аби усі діти, позбавлені батьківського піклування, знайшли люблячу сім’ю. 97% дітей уже влаштовані до сімей. За час повномасштабного вторгнення рф на Харківщині вдалося утворити 14 ДБСТ і 14 прийомних сімей, куди влаштували 238 дітей», – зазначила заступниця начальника Харківської ОВА Віта Ковальська. 

Серед таких нових ДБСТ – сім’я Володимира та Надії Помогаєвих. Подружжя створило прийомну сім’ю ще в 2020 році у Курилівці Куп’янського району. У 2022 році пережили російську окупацію.

«На той момент у нас було 4 дітей. Після деокупації ми евакуювалися через Куп’янськ до Харкова. Тоді у місцевій лікарні я дізналася, що 3 діточок – 2 хлопчики і дівчинка – залишилися без батьківського піклування. Я не могла їх кинути у біді. Зв’язалася із обласною соціальною службою, написала розписку і стала для них мамою», – розповідає пані Надія. 

Зараз велика родина Помогаєвих мешкає в селищі Високий Харківського району. 

«Ми постійно відчуваємо підтримку з боку держави, обласної та місцевої влади. Також нам весь час допомагають волонтерські організації, іноземні благодійні фонди. За сприяння Фундації Олени Зеленської та Харківської ОВА маємо змогу возити дітей на оздоровлення та відпочинок. Діти бачать світ, постійно розвиваються», – додала Надія Помогаєва. 

Нагадаємо, для популяризації сімейного влаштування дітей на Харківщині розпочали інформаційно-просвітницьку кампанію. Її реалізує Харківська ОВА за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) і Координаційного центру розвитку сімейного виховання та догляду дітей.