Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині відбувся форум «Стандарти прозорості та підзвітності»

На Харківщині відбувся форум «Стандарти прозорості та підзвітності»

Під час заходу обговорили діяльність робочої групи «Прозорість і підзвітність», яку було створено у жовтні при Харківській ОВА.

За цей час у всіх 7 районах Харківщини створили аналогічні робочі групи. 

Як зазначив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов, наразі основне завдання – підвищити ефективність використання бюджетних коштів на всіх рівнях. 

«Необхідна координація зусиль усіх без винятку: правоохоронних органів, обласної адміністрації, районів та громад, антикорупційних органів. Вдячний всім за співпрацю, продовжуємо рухатися далі. Хочу наголосити, що за час роботи групи на офіційному сайті Харківської ОВА створили рубрику «Прозорість і підзвітність», у Telegram запустили в роботу чат-бот, яким скористалися більше 4 500 людей. Ми аналізуємо всі звернення, комунікуємо з громадянами, аби  надати необхідні відповіді», – сказав Олег Синєгубов.

Також у підсумковому розширеному засіданні групи взяла участь  голова облради Тетяна Єгорова-Луценко, яка закликала представників органів місцевого самоврядування якнайшвидше подавати декларації.

«Діяльність робочої групи «Прозорість та підзвітність» робить нас на крок ближчими до вступу в ЄС. Адже чесніть та відвертість між владою і громадськістю унеможливить випадки непорозумінь. Щодо прозорості в роботі органів місцевого самоврядування – наразі розглядається законопроєкт, в якому йде мова, зокрема, про необхідність опублікування трансляцій проведених сесій, постійних комісій», – розповіла Тетяна Єгорова-Луценко.

До обговорення долучився і народний депутат Олексій Красов. Він підкреслив, що Харківська область навіть під час війни зберігає статус науково-освітнього центру країни. А для залучення коштів на відновлення та післявоєнний розвиток регіон має продемонструвати максимальне раціональне використання публічних фінансів.  

«Прозорість і підзвітність органів влади мають нині колосальне значення для усіх областей України і загалом для нашої прифронтової Харківщини. Також це основа співпраці з іноземними партнерами, адже чим зрозумілішими для них є процеси використання допомоги, тим більше вони готові її надавати. На рівні парламенту ухвалено Антикорупційну стратегію на 2021-2025 роки, в якій чітко вказано основні принципи антикорупційної політики», – зауважив Олексій Красов.
  
Заступник начальника Харківської ОВА Євген Іванов під час заходу повідомив, що за час дії робочої групи було проведено 9 засідань. Окрім того, між Харківською ОВА та дирекцією системи YouControl уклали меморандум про співпрацю. 

«У межах співпраці в 2023 року експерти Академії YouControl провели тренінги для працівників структурних підрозділів обласної військової адміністрації, відповідальних саме за проведення публічних закупівель. На сьогодні також розв’язуємо питання щодо створення сайтів для Лозівської та Куп’янської районних військових адміністрацій, системне обладнання, яких було знищено під час російського вторгнення. Також на початку року плануємо всі сайти РВА привести відповідно до норм, які доведені Мінцифрою», – прокоментував Євген Іванов.

Окрім того, у планах – укладання меморандуму про співпрацю з Каразінською школою бізнесу.