Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині посилять роботу з надання психологічної допомоги

На Харківщині посилять роботу з надання психологічної допомоги

Про основні результати діяльності Харківського обласного центру соціальних служб у 2023 році йшлося на форумі соціальних працівників.

Цьогоріч на його базі було створено регіональну психологічну службу в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої першою леді України Оленою Зеленською. Також у листопаді відкрили навчально-методичний центр для підвищення професійних компетентностей з питань психологічної допомоги та психосоціальної підтримки, де пройшло вже майже 30 тренінгів.

«Харківський обласний центр соціальних служб – це потужний майданчик для розвитку соціальних послуг та піклування про ментальне здоров’я жителів регіону. Одним з важливих аспектів у роботі служби є навчання кандидатів в опікуни, піклувальників, прийомних батьків та вихователів у дитячі будинки сімейного типу. Працюємо над тим, щоб показник влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання становив 100%. Адже це одне з питань, яким опікується перша леді України», – сказав начальник ХОВА Олег Синєгубов.

Зокрема, на базі Харківського обласного центру соціальних служб працює гаряча лінія по альтернативним формам сімейного виховання з 9:00 до 17:00 за номером: 0800300823.

Заступниця начальника Харківської ОВА Віта Ковальська зазначила, що цьогоріч посилилася співпраця з міжнародними партнерами. У центрі проводилися тренінги від Ізраїльської Коаліції по роботі з травмами, де фахівці змогли ознайомитися з методами підвищення стресостійкості. Також нещодавно заклад і ГО «Спілка ветеранів АТО» уклали меморандум про співпрацю, мета якого підтримати ветеранів та їхні сім'ї, покращити  соціальну інтеграцію демобілізованих Захисників і Захисниць.

«У центрі надають послуги інформування та консультування. Також навчають представників від територіальних громад, які здійснюють соціальні послуги, зокрема щодо надання першої психологічної допомоги. Хочеться, щоб у кожній громаді було створено такі самі центри життєстійкості, де надається підтримка у будь-якому напрямку. Звичайно, наразі від служби працюють мобільні бригади, які можуть виїздити за запитами, але необхідно покращувати надання соціальних послуг саме на місцях. Окрім того, нині спільно з фахівцями гуманітарно-педагогічної академії розвиваємо структуру центрів життєстійкості», – додала Віта Ковальська.