Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині відбувся обласний форум соціальних працівників

На Харківщині відбувся обласний форум соціальних працівників

Під час заходу обговорили стан системи надання соціальних послуг та психосоціальної підтримки населенню Харківської області і перспективи її розвитку.

Як зазначив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов, соціальні послуги мають бути максимально наближеними до людини.

«На наступний рік з бюджету заплановано 100% фінансування соцфери. Принципова позиція обладміністрації та депутатського корпусу – підтримати соціальну сферу. За 2023 рік було організовано багато проєктів для жителів Харківщини спільно з міжнародними партнерами. Я хочу подякувати УВКБ ООН, ЮНІСЕФ, які завжди підтримують територіальні громади та надають свою експертизу», – сказав Олег Синєгубов.

Він додав, що з початку 2023 року завдяки державним програмам  було виплачено 3 млрд грн соціальної допомоги. Із обласного бюджету – майже 660 млн грн. Крім того, спільно з Управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців для  покращення умов роботи соцпрацівників області передали 100 ноутбуків і обладнали сучасною технікою понад 50 робочих місць.

«У нас продовжується впровадження Єдиної інформаційної системи соціальної сфери. Йде її активна реалізація. Через цю систему проходить нарахування і виплата по 6 видам допомоги для сімей зі дітьми. Окрім того, за друге півріччя, значно зросла кількість громад, в яких надається понад 10 соціальних послуг – з 32 до 38 громад. У двох громадах області забезпечено надання всіх 18 базових послуг: місто Харків та Пісочинська громада», – розповіла заступниця начальника ХОВА Віта Ковальська.

Віта Ковальська зазначила, що кількість закладів соціального обслуговування області зросла на 1275 надавачів і наразі становить 2535. Також у 2023 році в громадах розпочато надання нових соціальних послуг: денний догляд дітей з інвалідністю (Пісочинська і Первомайська громади), переклад жестовою мовою (Богодухівська, Ізюмська, Слобожанська громади), консультативний кризовий телефон (Харківська громада) та індивідуальне консультування («гаряча лінія» Харківського обласного центру соціальних служб). 
 
За сприяння ЮНІСЕФ у 2023 році розпочато створення центрів життєстійкості у таких громадах: Балаклійська, Валківська, Кегичівська, Пісочинська, Чугуївська. На їх базі будуть працювати як стаціонарні, так і мультидисциплінарні бригади, які зможуть надавати допомогу в інших населених пунтках.

«Соціологічні дослідження показали, що кількість сімей у складних життєвих обставинах зросла вдвічі. Найчастіше серед необхідних послуг зустрічається: натуральна допомога, догляд вдома, соціальна адаптація. На наступний рік плануємо співпрацювати з Харківською областю над посиленням кадрового та професійного потенціалу надавачів соціальних послуг. Найголовніше – сприятимемо створенню альтернативних форм сімейного виховання. Зокрема, необхідно посилити систему раннього виявлення вразливих сімей з дітьми, через міжвідомчу взаємодію та долучення їх до систем підтримки», – прокоментувала керівниця програм із захисту дітей ЮНІСЕФ у Харківській області Наталія Датченко.

У 2024 році на обласному рівні планують створити 2 центри підтримки сім’ї, а також розширити співпрацю з  Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) щодо залучення до проєкту 7 громад: Лозівської, Первомайської, Краснокутської, Ізюмської, Шевченківської, Зміївської, Богодухівської.