Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Вчителі Харківщини успішно пройшли сертифікацію у 2023 році

Вчителі Харківщини успішно пройшли сертифікацію у 2023 році

Про це повідомили в управлінні Державної служби якості освіти у Харківській області.

П’ятий рік поспіль в Україні проводиться сертифікація педагогічних працівників, її мета – виявляти і заохочувати вчителів з високим рівнем педагогічної майстерності, які впроваджують у своїй професійній діяльності прогресивні ідеї та новації.

Цього року 44 вчителі початкових класів Харківщини успішно пройшли сертифікацію, з них 10 вже отримували сертифікати у 2020 році.

У 2023 році сертифікація вперше стартувала для вчителів базової середньої школи мовно-літературної і математичної освітніх галузей, які викладають у 5-6-х класах за новим Державним стандартом базової загальної середньої освіти.

«Комісія, утворена Державною службою якості освіти України, визначила пороговий бал для успішного проходження сертифікації 2023 року вчителями математики та вчителями української мови і літератури. Сертифікати отримають 9 учителів математики та 16 учителів української мови і літератури, які навчають дітей у школах Харківської області. Варто окремо зауважити, що один учитель української мови і літератури набрав максимальні 125 балів. Найактивнішими учасниками сертифікації є педагоги закладів загальної середньої освіти Дергачівської, Зміївської та Лозівської міських громад, а також міста Харкова», - повідомила начальниця управління Державної служби якості освіти у Харківській області Світлана Вольянська.

«Сертифікат дає право на встановлення 20 % доплати до посадового окладу (ставки заробітної плати), а успішне проходження сертифікації зараховується як проходження чергової (позачергової) атестації педагогічним працівником із присвоєнням йому наступної кваліфікаційної категорії або підтвердженням наявної вищої кваліфікаційної категорії», - додала Світлана Вольянська.

Державна служба якості освіти України вважає, що сертифікація є важливим елементом реформи Нової української школи, тому її масштабування в наступному році продовжено серед учителів навчальних предметів (інтегрованих курсів) громадянської та історичної освітньої галузі та/або освітньої галузі «Суспільствознавство».

Реєстрація для проходження вчителями сертифікації в 2024 році буде проходити у два етапи: основний (15 – 25 січня) – у межах граничної кількості для кожного регіону та додатковий (26 – 30 січня) – у межах загальної граничної кількості.

Квота педагогічних працівників Харківської області для реєстрації становить: 25 учителів громадянської та історичної освітньої галузі; 51 учитель математики та 50 учителів української мови та літератури, які забезпечують реалізацію нового Державного стандарту на першому циклі базової загальної середньої освіти, а також 81 учитель початкових класів.

Дати проведення наступних етапів сертифікації (незалежного тестування, яке проводить Український центр оцінювання якості освіти, а також самооцінювання та вивчення практичного досвіду учасників сертифікації, яке здійснює Державна служба якості освіти України) будуть визначені пізніше.

Довідково. За інформацією Державної служба якості освіти України, у 2023 році загалом 824 вчителі початкових класів, 161 учитель  математики та 341 учитель української мови і літератури успішно пройшли  сертифікацію у 2023 році.