Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Олег Синєгубов взяв участь у відкритті першої в Україні фабрики-кухні

Олег Синєгубов взяв участь у відкритті першої в Україні фабрики-кухні

Заклад запрацював у м. Буча Київської області, згодом проєкт реалізують і в Лозівській громаді на Харківщині.

Фабрики-кухні споруджують за ініціативи першої леді Олени Зеленської та за підтримки The Howard G. Buffett Foundation.

Новозбудований заклад на Київщині відвідали дружина Президента України Олена Зеленська, меценат Говард Баффет, заступник керівника Офісу Президента України Олексій Кулеба, начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов. 

Як наголосила Олена Зеленська, у квітні 2023 року вони з меценатом Говардом Баффетом підняли перший символічний ківш землі на початку цього будівництва.

«Але почалося все навіть не з того ковша, а з великого бажання відбудовувати Україну й Бучу та й узагалі нормальне життя, можливості для українців. Пан Говард хотів допомогти Україні не лише відновитися після російської навали, а й стати кращою. І найперше він хотів допомогти дітям та освіті. Президент, до якого він прийшов, розповів йому, що перед вторгненням я ініціювала реформу шкільного харчування. Вже наступного дня ми сиділи з паном Говардом і спілкувалися про те, що можемо зробити», – розповіла Олена Зеленська.

Вона зазначила, що принциповим було рішення підтримати деокуповані території й водночас продовжити реформу шкільного харчування.

«Наші діти попри все хочуть і будуть вчитися й будувати своє майбутнє. Ми хотіли дати їм корисне, поживне, сучасне меню, щоб підтримати не лише фізичні сили, а й моральні», – наголосила перша леді.

Модель фабрики-кухні є однією з трьох розроблених і затверджених у межах упровадження реформи шкільного харчування у 2020–2022 роках новітніх технологічних моделей організації харчування дітей. Її особливість полягає не лише в масштабах, а й у забезпеченні дотримання високих стандартів якості та вимог НАССР, що гарантує надійність і безпеку харчування.

«Відкриття кухні сьогодні не лише уособлює краще майбутнє для українських дітей, але й демонструє світу, що Україна продовжує рухатися вперед, залишатися сильною та дивитися в майбутнє», – сказав Говард Баффет.

Як розповів начальник ХОВА, у перспективі таке саме підприємство на Харківщині буде централізовано готувати якісну здорову їжу одразу для 86 закладів освіти Лозівської та Близнюківської громад, а це дозволить охопити майже 14 тисяч дітей.

«Попереду численні виклики, пов'язані з відбудовою та ремонтом об'єктів, забезпеченням підприємства обладнанням і кваліфікованими  фахівцями. Але ми вже маємо чітку карту дій і рухаємося до результату! Дякую Олені Зеленській та Говарду Баффету за постійну підтримку Харківщини. Сподіваюсь, що наступна наша зустріч відбудеться на Харківщині під час презентації проєкту будівництва фабрики-кухні», – прокоментував Олег Синєгубов.