Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківщина – лідер за програмою видачі ваучерів на навчання

Харківщина – лідер за програмою видачі ваучерів на навчання

Однією з тем обговорення обласного форуму з питань реалізації ветеранської політики стало працевлаштування та підтримка підприємницьких ініціатив Захисників та Захисниць України, членів їх сімей.

Начальник ХОВА Олег Синєгубов наголосив, що пріоритетом у адаптації ветеранів до цивільного життя мають бути сприятливі умови для працевлаштування.

«Після демобілізації військові не мають відчувати себе у суспільстві зайвими. Необхідно інтегрувати їх до цивільного життя через систему підтримки переходу. Навіть якщо людина отримала інвалідність у ході бойових дій, то вже після повернення додому, маємо запропонувати їй перелік вакансій. Завдяки цьому вона відчуватиме себе потрібною і продовжить допомагати нашій країні», – сказав Олег Синєгубов.

Як розповів директор Харківського обласного центру зайнятості Олександр Котуков, за програмою видачі ваучерів на навчання Харківщина тримає лідерські позиції. Так, вже видано майже 1500 ваучерів на навчання, з яких – 13 для учасників бойових дій. Віднедавна можна отримати ваучер на навчання професії «сапер».

«Протягом поточного року 100 учасників бойових дій Харківщини звернулися за пошуком роботи. Кожен п'ятий отримав роботу за спеціальністю. Після працевлаштування 16 демобілізованих військовослужбовців отримували соціальну підтримку з адаптації на новому робочому місці. Кожен з ветеранів, який має статус безробітного, може взяти участь в суспільно корисних роботах «Армії відновлення», де за тимчасову зайнятість виплачують до 10 тисяч гривень на місяць. Окрім того, за кількістю направлень на суспільно корисні роботи Харківська область впевнено тримає протягом цього року перше місце. На сьогодні нами видано до 20 тисяч направлень на такі роботи. Також за урядовим проєктом «єРобота» розглянуто 728 заяв, з яких – від 12 учасників бойових дій», – додав Олександр Котуков.

Він зазначив також щодо психологічної підтримки ветеранів і військовослужбовців: на базі Харківської філії обласного центру зайнятості відкрито центр ментального здоров’я. Тут надаються індивідуальні консультації, організовуються тренінги з соціально-психологічної підтримки. У межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?» запроваджено базовий курс самодопомоги та первинної підтримки у кризових навчаннях.