Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Громади Харківської області можуть долучитися до проєкту «Помічник ветерана»

Громади Харківської області можуть долучитися до проєкту «Помічник ветерана»

На обласному форумі з питань реалізації ветеранської політики обговорили участь Харківщини в експериментальному проєкті «Помічник ветерана».

Для участі в пілотному проєкті в регіоні обрані 8 територіальних громад: Богодухівська, Валківська, Балаклійська, Красноградська, Лозівська, Харківська, Чугуївська, Пісочинська. 

Як зазначив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов, проєкт «Помічник ветерана» сприятиме тому, що ветерани знатимуть, як реалізовувати свої права. 

«У межах проєкту забезпечується індивідуальний супровід ветерана за принципом «рівний-рівному». Тобто помічниками стають демобілізовані Захисники або Захисниці, члени їх родин або рідні загиблих, які уже відновилися в цивільному середовищі і можуть допомогти іншим адаптуватися. Харківська область доєдналась до експериментального проєкту в жовтні 2023 року. Для 7 громад помічники ветеранів вже проходять навчання, а для Харківської громади планується їх розпочати в січні. Загалом навчання тривають 3 тижні на базі Центру ветеранського розвитку Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна», – сказав Олег Синєгубов.

Територіальні громади, які хочуть приєднатися до проєкту, можуть уже зараз звернутися до Харківської ОВА з відповідним проханням. Це дозволить майбутнім помічникам ветерана розпочати навчання в січні 2024 року. 

Начальник управління у справах ветеранів Харківської ОВА Олег Пуль нагадав, що з урахуванням міжнародного досвіду Кабінет Міністрів України у червні 2023 року схвалив постанову «Про реалізацію експериментального проекту щодо запровадження інституту помічника ветерана в системі переходу від військової служби до цивільного життя».

«Після закінчення навчання помічники ветеранів будуть працевлаштовані до Сервісних офісів у справах ветеранів, які діятимуть на базі комунальних установ та некомерційних підприємств, Центрів життєстійкості. У 2024 році планується масштабувати експериментальний проєкт «Помічник ветерана» на всі територіальні громади області», – розповів Олег Пуль.