Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На засіданні Координаційного центру обговорили надання психосоціальної допомоги населенню та соцзахист ветеранів

На засіданні Координаційного центру обговорили надання психосоціальної допомоги населенню та соцзахист ветеранів

На Харківщині Координаційні центри підтримки цивільного населення діють при ХОВА та в 46 територіальних громадах.

Як зазначив заступник начальника Харківської ОВА Роман Семенуха, з наступного тижня в регіоні розпочнеться навчання в межах експериментального проєкту «Помічник ветерана», що допоможе покращити  перехід від військової служби до цивільного життя.

«Завдяки спільній роботі з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки плануємо створити реєстр ветеранів, де буде зазначатися їхня спеціалізація. Це допоможе нам оперативно залучити їх до наших проєктів з перекваліфікації, а також сприятиме швидшому пошуку роботи», – сказав Роман Семенуха.

Окрім того, наразі серед найбільш запитуваних ветеранами війни засобів соціального захисту є поліпшення житлових умов. 

«У 2023 році Харківській області на виплату грошової компенсації з державного бюджету виділено 246 мільйонів гривень. На сьогодні кошти субвенції перераховані 95 отримувачам. З початку 2023 року за рахунок грошової компенсації житло придбали 20 осіб пільгових категорій», – прокоментувала в. о. директорки Департаменту соціального захисту населення ХОВА Тетяна Печура.

Вона додала, що в області активно впроваджується Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?». У межах її реалізації вже працюють Регіональна психологічна служба, навчально-методичний центр для підвищення професійних компетентностей з питань психологічної допомоги та психосоціальної підтримки. Також за сприяння ЮНІСЕФ реалізовується Спільна програма Ульмського університету (Німеччина) та Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна психосоціальної підтримки спеціалістів та розвитку професійних навичок у травмопоінформованому підході.

50 закладів охорони здоров’я області отримали пакет НСЗУ «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги», до роботи залучено 555 лікарів.