Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині розробили Програму розвитку соціальних послуг та психосоціальної допомоги

На Харківщині розробили Програму розвитку соціальних послуг та психосоціальної допомоги

Начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов взяв участь у розширеному засіданні Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок збройної агресії рф проти України.

Захід пройшов під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та за участі першої леді України Олени Зеленської. 

Як зазначила перша леді, наступний рік має бути роком максимального поширення проєктів ментального просвітництва у регіонах. 

«Ще рік тому Україна вчилася надання психологічної допомоги в екстремальних ситуаціях у різних країн світу (і далі це робить), а тепер ми самі можемо ділитися досвідом, набутим страшною ціною. Але й викликів через щоденні російські атаки більше. Сьогодні 11 міністерств і відомств зібралися разом на останнє цього року засідання Міжвідомчої координаційної ради з упровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я, щоб презентувати свої проєкти психологічної допомоги українцям», – наголосила Олена Зеленська. 

Під час засідання Олег Синєгубов розповів про досвід впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?» на Харківщині. Він наголосив, що майже 530 тисяч внутрішньо переміщених осіб наразі зареєстровано в області. Лише з деокупованих територій регіону евакуювали понад 29 тисяч людей, зокрема 3 610 дітей та 957 осіб з інвалідністю. Ці категорії населення є одними з найуразливіших і потребують психосоціальної підтримки. 

«Пункт прийому евакуйованого населення – це перше місце, де кожну людину ми питаємо: «Ти як?» Тут об’єднані місцеві та міжнародні організації, які працюють в області. Евакуйовані отримують першу психологічну допомогу, консультації стосовно виплат чи оформлення документів, які втратили. Також громадянам на місці надається гуманітарна допомога та гаряче харчування, пропонується поселення або за потреби переміщення в інші області», – сказав Олег Синєгубов. 

Начальник ХОВА зазначив, що влітку в Харкові розпочав свою активну роботу Дитячий мультифункціональний центр, створений спільно з ЮНІСЕФ. 

«Через Дитячий мультифункціональний центр уже пройшло понад 10 тисяч дітей та більш ніж 9 тисяч дорослих. Тут працює команда професійних психологів, є мультимедійна студія та цифровий навчальний простір, а також коворкінг для батьків», – прокоментував Олег Синєгубов. 

Одним із пріоритетних завдань для Харківської ОВА у межах реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я було створення Регіональної психологічної служби. 

«Щоб відкрити психологічну службу, ми внесли відповідні зміни в Положення Харківського обласного центру соціальних служб. Завдання служби – це надання всіх видів послуг психічного здоров’я та психосоціальної підтримки жителям Харківщини. Працюють 2 мобільні бригади, що є вкрай важливим і дає можливість охопити більше людей. Наразі психологічні послуги отримали понад 2 тисячі людей», – додав Олег Синєгубов. 

При обласному центрі соціальних служб за допомоги міжнародних партнерів планується відкриття колл-центру з питань соціально-психологічної підтримки населення. А в листопаді запрацював навчально-методичний центр для підвищення професійних компетентностей з питань психологічної допомоги та психосоціальної підтримки.

«Маємо давати приклад громадам щодо того, як налагодити роботу з соціальної підтримки. У навчально-методичному центрі вже проходять тренінги для фахівців і розробляються методичні матеріали, якими будуть користуватися не лише в нашій області, а й за її межами», – підкреслив начальник ХОВА.

Також на Харківщині триває наукова співпраця у сфері ментального здоров’я. Створена спільна програма Університетської лікарні Ульма та Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, мета якої посилити допомогу у сфері психічного здоров’я для дітей за допомогою підходів із урахуванням травм. У межах програми розроблено навчальний онлайн-курс для психологів та психотерапевтів.

«На сесії обласної ради запропонуємо ухвалити Програму розвитку соціальних послуг та психосоціальної допомоги в Харківській області на 2023-2027 роки. У ній передбачено оснащення центрів надання соцдопомоги, навчання з першої психологічної допомоги, підвищення професійних компетентностей з питань психологічного здоров’я працівників різних галузей, підтримка Центрів життєстійкості в територіальних громадах області тощо», – зауважив Олег Синєгубов.