Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В обласному навчальному центрі стартували тренінги для психологів та фахівців соціальних служб

В обласному навчальному центрі стартували тренінги для психологів та фахівців соціальних служб

Психологічна допомога та психосоціальна підтримка для громадян, які постраждали від війни, є одним з основних напрямків роботи у сфері соцзахисту Харківщини.

17 листопада за участі начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова та представників Координаційного центру психологічного здоров’я при Кабміні було відкрито навчально-методичний центр для підвищення професійних компетентностей з питань психологічної допомоги та психосоціальної підтримки на базі Харківського обласного центру соціальних служб. 

До організації тренінгів залучають фахівців закладів вищої освіти. За підтримки ЮНІСЕФ тут згодом планують створити колл-центр з питань соціально-психологічної підтримки населення. 

«У межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?», ініційованої першою леді Оленою Зеленською, у березні на базі нашого Центру було відкрито психологічну службу.  Тепер розширили діяльність та створили навчально-методичний центр. Кожен працівник, який здійснює соціальну підтримку, повинен володіти відповідними компетенціями і застосовувати їх залежно від ситуації. Наші фахівці не тільки надають допомогу в Центрі, але і виїжджають мобільними бригадами в громади, де потрібна кризова підтримка, наприклад, після масштабних ворожих обстрілів», – розповіла директорка Харківського обласного центру соціальних служб Оксана Радіч.

Цей тиждень розпочали з тренінгу на тему: «Перша психологічна допомога». У ньому взяли участь надавачі соціальних послуг Харкова. Також протягом тижня відбудеться навчання для фахівців з Харківського району.

 «Через війну люди перебувають у стресовому стані. З нього мають вміти виходити як самі психологи, так і навчити людей це робити. Перша допомога має за мету на початковому рівні впоратися зі стресом і врегулювати свою поведінку та емоції. На сьогоднішньому тренінгу першочергово відпрацьовували техніки дихання, які можна використовувати для швидкого заспокоєння», – прокоментувала тренерка з першої психологічної допомоги Наталія Кривенко.

Надалі планують проводити тренінги щодо емоційного вигорання, підтримання власних ресурсів, стресостійкості, роботи з дітьми тощо.

«Кількість звернень людей по допомогу значно зросла. До нас звертаються люди, які потрапили в складні життєві обставини: внутрішньо переміщені особи, родини, які зазнали втрату близької людини, зокрема, жінки, чоловіки яких загинули на фронті», – поділилася учасниця тренінгу Олена Виноградова.

У навчально-методичному центрі створено 3 тренінгові зали, де можуть проходити групові заходи та індивідуальні консультації. Також є навчально-методичний кабінет.