Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині структурні підрозділи ООН допомагають відновлювати заклади освіти

На Харківщині структурні підрозділи ООН допомагають відновлювати заклади освіти

Питання відновлення шкіл в Харківській області обговорили під час зустрічі Регіонального офісу міжнародного співробітництва.

Як розповів начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов, за допомоги міжнародних партнерів з Управління ООН з обслуговування проєктів (ЮНОПС) цьогоріч відновлюється 21 заклад освіти, що мали легкі пошкодження внаслідок повномасштабного вторгнення рф.

«На території Харківської області велика кількість закладів освіти постраждала внаслідок військової агресії. Тому всі наші зусилля спрямовуємо на їхнє відновлення. Так, за сприяння ЮНОПС у 6 закладах освіти ремонтні роботи завершені, у 2 закладах ще ведуться. По 13 об’єктах роботи будуть закінчені наступного року», – сказав Олег Синєгубов.

Окрім того, директорка Департаменту науки і освіти Харківської ОВА Ольга Безпалова зазначила, що спільно з ЮНОПС для 15 закладів освіти буде закуплено необхідні меблі.

«Один з найголовніших аспектів у відновленні – облаштування найпростіших укриттів у закладах освіти. Наразі за сприяння міжнародних партнерів проведено роботи щодо облаштування 7 таких шелтерів до кінця 2023 року. Продовжуємо співпрацю у цьому напрямку», – прокоментувала Ольга Безпалова.

Вона додала, що цього року за рахунок різних джерел фінансування вдалося забезпечити регіон 20 автобусами, серед яких один призначений для маломобільних груп населення. Крім того, завдяки фінансовій підтримці Міністерства закордонних справ Данії до кінця року для 11 територіальних громад області очікується отримання 11 шкільних автобусів.  Наразі загальна потреба на Харківщині – це ще 143 автобуси. 

Керівниця проєктів з освіти ЮНІСЕФ (Дитячий фонд ООН) Олена Устименко наголосила, що продовжується відкриття цифрових навчальних центрів у громадах Харківщини, де фахівці проводять заняття з надолуження освітніх втрат. Діти відвідують заняття з математики, української мови, окремо є програма для початкової школи. Також там відбуваються спортивні заняття та арт-терапія, надається психологічна підтримка. Такі центри вже діють у Харківській, Валківській, Пісочинській, Краснокутській, Чугуївській, Богодухівській та Кегичівській громадах.