Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині продовжують впроваджувати нові проєкти з підтримки ментального здоров’я

На Харківщині продовжують впроваджувати нові проєкти з підтримки ментального здоров’я

Надання психологічної та психосоціальної допомоги в Харківській області обговорили під час наради за участі начальника ХОВА Олега Синєгубова та керівниці координаційного центру з психологічного здоров’я при Кабміні Оксани Збітнєвої.

Також у нараді взяла участь лікарка-психологиня, експертка Координаційного центру з психічного здоров’я при КМУ Любов Чигринська.

Начальник ХОВА зауважив, що в області зареєстровано більш як 526 тисяч внутрішньо переміщених осіб, які потребують соціальної та психологічної підтримки. В реалізації таких проектів допомагають міжнародні партнери, зокрема Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ). 

«Російські окупанти вбили на території Харківської області понад 2000 людей, з них 79 – це діти. Звичайно, всім цим сім’ям потрібна допомога. Також потребують підтримки тисячі людей, які майже два роки військового стану виконують свій обов’язок – поліцейські, рятувальники, лікарі тощо», - зазначив Олег Синєгубов. 

На Харківщині з цього року працює Програма розвитку соціальних послуг та психосоціальної допомоги. В межах її реалізації створюють простори з психологічною допомогою дітям і їхнім батькам, оснащують центри надання соцдопомоги, створюють центри життєстійкості в територіальних громадах області. 

«Велику увагу приділяємо підготовці соціальних працівників. Проводимо семінари, тренінги, вебінари з першої психологічної допомоги, самодопомоги, профілактики емоційного та професійного вигорання. Підвищення професійних компетентностей з питань психологічного здоров’я працівників галузей освіти, соціального захисту населення, культури, охорони здоров'я, молоді та спорту», - підкреслила заступниця начальника Харківської ОВА Віта Ковальська.

Під час засідання приділили увагу розробці пілотного онлайн-курсу для поглиблення знань психологів і соціальних працівників. Фахівці Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна спільно з колегами із Ульмського університету створять практичну сертифікаційну програму «Травмопоінформований підхід».

«Такі проєкти необхідні для розширення кількості кваліфікованого штату і покращення якості допомоги дітям, постраждалим від бойових дій. Ми готові надавати свої консультації під час реалізації проекту та включатися у роботу», - додала Оксана Збітнєва. 

Програма орієнтована на поглиблення навичок дитячих психологів та соціальних працівників.

«До проекту залучено 2 групи спеціалістів. Перші – це фахівці з онлайн-навчання, а інша група – це психотерапевти, які передають необхідні знання для трансформації в діджитал-формат», - пояснила доктор Ульмського університету Ульріке Хофман. 

Під час реалізації проекту на Харківщині буде розроблено методичні матеріали, якими користуватимуться в інших регіонах України. 

«Харківщина є лідером і одною із 2-х областей України, яка взяла на себе зобов’язання розвивати програму «Кращий догляд для кожної дитини». Німецькі колеги з Ульмського університету поділяться своїм досвідом, який буде відпілотований в Каразінському університеті через тренінги, вправи. Плануємо продемонструвати підхід спочатку на Харківщині, а потім його узагальнити і зробити загальною практикою доступною для всіх регіонів», - пояснила керівниця програм із захисту дітей ЮНІСЕФ у Харківській області Наталія Датченко.