Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині відкривається офіс ВООЗ

На Харківщині відкривається офіс ВООЗ

Про це йшлося на зустрічі начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова і голови бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я в Україні Ярно Хабіхта.

«Щиро дякую ВООЗ за послідовну й системну допомогу нашому регіону. Сьогодні маємо велику кількість серйозних викликів у сфері охорони здоров'я. Попри складнощі продовжуємо системно працювати у двох напрямках: відновлення і розвиток вже існуючої мережі», – сказав Олег Синєгубов.

Ярно Хабіхт виказав готовність до посилення співпраці у гуманітарній сфері.

«Харківщина є прифронтовою територією, яку ми продовжуємо підтримувати в кількох напрямках з початку вторгнення Росії, включаючи реабілітацію, ментальне здоров'я, встановлення закладів первинної медичної допомоги в районах, де медичні заклади були зруйновані, та інші проєкти. Тепер із відкриттям офісу ВООЗ у місті регіон став більш доступним для гуманітарних працівників. Оскільки війна, що триває, наближається до двох років, постійна присутність у Харкові допоможе нам своєчасно та швидко підтримувати працівників охорони здоров’я та громади в регіоні», – розповів Ярно Хабіхт.

За словами начальника ХОВА, одним із пріоритетів є комплексна відбудова Центральної міської лікарні Піщанської Богоматері в місті Ізюм, яка була майже повністю зруйнована внаслідок російських обстрілів.

«Реалізація цього проєкту передбачає три черги. Перша буде коштувати приблизно 750 мільйонів гривень, інші дві – ще майже по 250 мільйонів гривень. Фундація Олени Зеленської профінансувала на 600 тисяч євро відновлення операційного блоку головного корпусу. Сподіваємося на допомогу міжнародних партнерів. Наразі комунікуємо із представниками Катару, а також Німеччини та Франції», – зазначив Олег Синєгубов.

Також начальник ХОВА звернув увагу представників ВООЗ на план створення у Харківській області Регіонального реабілітаційно-протезувального центру. Він зауважив, що регіон потребує допомоги у навчанні кадрів забезпеченні Центру спецобладнанням.

«Спільно з представниками Департаменту охорони здоров'я ХОВА ми будемо раді обговорити всі питання щодо організації роботи такого центру в області. Крім цього, ми прагнемо, щоб в обласних лікарнях напрямки реабілітації були більш спроможні й доступні», – сказав Ярно Хабіхт.

В межах зустрічі сторони також обговорили питання розширення мережі реабілітаційних відділень на базі надкластерних і кластерних лікарень та мобільних амбулаторій у найбільш постраждалих від ворожої агресії громадах і розвиток програм підтримки ментального здоров'я населення. Окремо розглянули напрямок посилення контролю за інфекційними захворюваннями в регіоні, а також виробництвом вакцин та їх якості.