Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині відбулося засідання Регіонального офісу міжнародного співробітництва

На Харківщині відбулося засідання Регіонального офісу міжнародного співробітництва

Засідання було присвячено питанням захисту прав та інтересів дітей через інтегровані програми підтримки Харківської області. У заході взяли участь представники міжнародних гуманітарних місій, голови районів, народні депутати, представники Міністерств та почесні консули.

«Діти - це 16% населення області. Спільно з ЮНІСЕФ, Фундацією першої леді України Олени Зеленської та низкою міжнародних гуманітарних і благодійних організацій в області уже реалізується низка освітніх проєктів. Передусім це відновлення зруйнованих ворогом шкіл та інших закладів освіти, створення Цифрових освітніх центрів та центрів надолуження освітніх втрат, мобільні класи безпеки де діти можуть у безпечному середовищі заповнити прогалини у знаннях, що виникли через бойові дії», - зазначив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.  

Велику увагу під час заходу приділили питанням підтримки дітей, постраждалих від дій російських окупантів та дітей, що залишилися без батьківського піклування. Зокрема, обговорили реалізацію інтегрованих регіональних програм в цьому напрямку. 

Програму підтримки та розвитку сімейних форм виховання в Харківській області на 2023-27 роки ухвалили 5 жовтня під час сесії обласної ради. В межах Програми прийомні сім'ї, ДБСТ та сім'ї патронатного вихователя після 15-річного терміну функціонування отримають одноразову адресну допомогу у розмірі 50 тисяч гривень. Для родин, які утворили прийомну сім'ю, ДБСТ або сім'ю патронатного вихователя, передбачена одноразова адресна допомога у розмірі 30 тисяч гривень.

«Наразі 4166 дітей позбавлених батьківського піклування виховуються в сім’ях - це 97%. Необхідно створити ще близько 30 сімейних форм виховання для 134 дітей, аби усі діти Харківщини виховувалися в родинах. Також є потреба у створенні 37 патронатних сімей. Починається впровадження інформаційної кампанії, покликаної повернути увагу до важливості влаштування дітей до сімейних форм виховання. В межах цієї кампанії будуть створені та розміщені по області інформаційні банери», - зазначила заступниця начальник Харківської ОВА Віта Ковальська.

Під час засідання учасники обговорили хід реалізації спільних програм з підтримки дітей. За підтримки ЮНІСЕФ, Google, Корейського агентства міжнародного співробітництва та Республіки Вірменія дітям і вчителям Харківщини передали більш як 15 300 хромбуків, ноутбуків і планшетів для навчання. 

«Дуже приємно, що сьогодні докладаємо усіх зусиль задля посилення та відновлення освітнього процесу на Харківщині, а також плануємо розробку стратегії доступу до освітніх програм», - додала народна депутатка України Марія Мезенцева. 

Нагадаємо, за ініціативи Першої леді України Олени Зеленської, підтримки ЮНІСЕФ та Харківської ОВА в червні цього року в регіоні відкрили «Дитячий мультифункціональний центр», який відвідали близько 16 тисяч дітей, а психологи надали допомогу понад 2090 дорослим і дітям. 

«Харківщина одна із поки що 2 регіонів по всій Україні, які пілотують програми кращого догляду для кожної дитини і рухають національний порядок денний щодо трансформації закладів інституційного догляду і дотримання найкращих інтересів дитини. У регіоні впроваджено обласну програму з підтримки альтернативних форм виховання, у тому числі орієнтовану на дітей, які потребують паліативної допомоги і це дуже важливо», - зазначила керівниця програм із захисту дітей ЮНІСЕФ у Харківській області Наталія Датченко.

Загалом за підтримки ЮНІСЕФ у регіоні було відкрито 10 дитячих точок «Спільно», в яких надають різноманітні послуги з розвитку та дозвілля малечі, а також підтримки їхніх опікунів.