Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Євген Іванов зустрівся з представниками гуманітарної місії Європейського Союзу в Україні

Євген Іванов зустрівся з представниками гуманітарної місії Європейського Союзу в Україні

Про гуманітарне реагування у прифронтових та прикордонних громадах йшлося під час зустрічі 14 листопада з представниками Генерального директорату Європейської комісії з питань цивільного захисту та гуманітарної допомоги.

Захід відбувся у межах Регіонального офісу міжнародного співробітництва.

Заступник начальника Харківської ОВА Євген Іванов розповів про гуманітарну ситуацію в регіоні. Також підкреслив, що наразі глобально зосереджують увагу на декількох напрямках: підтримка ВПО, відновлення житла, розмінування територій та будівництво укриттів. 

«Зокрема, необхідно стимулювати виробництво розмінувальних машин саме на Харківщині, оскільки закуповувати їх за кордоном – дороговартісно. У Харкові вже розробили машину для розмінування, тому працюємо над пошуком грантів для цього проєкту. Крім того, стратегічне питання для Харківської області – будівництво укриттів у закладах освіти. Необхідні цільові гранти, які б орієнтувалися на цю тему», – прокоментував Євген Іванов.

Як зазначив виконуючий обов’язки начальника ГУ ДСНС в Харківській області Артем Астахов, у регіоні розташовано один з найпотужніших в Україні центрів гуманітарного розмінування. Завдяки навчанню у ньому планують збільшити кількість піротехніків. Тож під час зустрічі розглянули можливість осучаснення обладнання центру завдяки міжнародній підтримці. 

Керівник відділу з питань України Директорату Європейської комісії з питань цивільного захисту та гуманітарної допомоги Юха Аувінен вперше особисто відвідав Харківщину. У межах робочого візиту побував у селі Максимівка Шевченківської громади, селищі Есхар Новопокровської громади та в місті Балаклія, де наразі Європейський Союз разом зі своїми міжнародними партнерами надає допомогу місцевим мешканцям. 

«З початку повномасштабного вторгнення рф Європейський Союз підтримує Україну та, зокрема, Харківську область за широким спектром гуманітарних програм. Зокрема, ЄС забезпечував регіон генераторами під час підготовки до можливих відключень світла,  насосами для водопостачання, а також надавав продуктові набори та грошову допомогу місцевим жителям. Також протягом цього часу ЄС фінансово підтримував проєкти з ремонту житла, що отримало пошкодження внаслідок бойових дій. Наразі ми з командою хочемо проаналізувати ситуацію в області, щоб спланувати гуманітарну допомогу регіону на наступний рік», – додав Юха Аувінен.