Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині наступного року планують запровадити нові проєкти з підтримки бізнесу

На Харківщині наступного року планують запровадити нові проєкти з підтримки бізнесу

Заступники начальника Харківської ОВА Віта Ковальська та Євген Іванов провели зустріч з представниками місії JERU (Спільне реагування на надзвичайні ситуації в Україні).

Як зазначив Євген Іванов, наразі на Харківщині зареєстровано майже 526 тисяч внутрішньо переміщених осіб, яких необхідно інтегрувати в приймаючих громадах, зокрема, надавати їм робочі місця. Саме тому важливо сконцентрувати увагу вже не на першочерговій гуманітарній допомозі, а на проєктах, спрямованих на економічний розвиток громад.  

«У Харківській області зростає кількість новостворених фізичних осіб-підприємців. Зокрема, серед них багато ВПО. Особливу увагу під час зустрічі приділили саме грантам для бізнесу. JERU пропонує 3 типи грандів для підприємців: до 2000 євро, до 20 000 євро та понад 20 тисяч євро. Незабаром плануємо провести на базі Регіонального офісу міжнародного співробітництва спільну нараду щодо цього питання», – сказав Євген Іванов.

Також одним з першочергових завдань назвали зведення укриттів відповідно до державних будівельних норм В. 2.2-5-97 «Будинки і споруди. Захисні споруди цивільного захисту».

Віта Ковальська наголосила, що місія JERU може сприяти у реалізації цих проєктів.

«На сьогодні важливо звернути увагу на Лозівський і Красноградський райони, де за умови безпечного освітнього середовища ми можемо розглядати можливість з 1 вересня наступного року перейти на змішану форму навчання. Насамперед пріоритетом може бути побудова захисних споруд саме у дитячих садочках. Адже для шкіл уже діють державні програми, де Харківщина бере участь», – додала Віта Ковальська. 

Наразі JERU має субофіс у Харкові. Співпрацю з Україною через місцеві благодійні організації місія розпочала на початку повномасштабного вторгнення рф. Зокрема, їхня діяльність спрямована на надання психосоціальної підтримки, грошової, продуктової та непродуктової допомоги.

«Сьогоднішня зустріч є початком нашої плідної співпраці з представниками обладміністрації. Незабаром розпочинаємо проєкт соціальності стійкості, який під собою розуміє підтримку бізнесу на території області. Тобто будуть надаватися гранти для підприємців на розвиток їхньої діяльності», – підкреслив регіональний менеджер Шерго Алі.

На зустрічі були присутні представники Єдиного координаційного гуманітарного центру, благодійних фондів «Ми-браття, ми-українці» і «Мирне небо Харкова», які співпрацюють з JERU. Зокрема, обговорили проєкти, які впроваджуються на Харківщині. Так, наразі у Харкові планується відкрити молодіжний центр на базі одного з закладів вищої освіти. Він буде спрямований на те, щоб дати можливість, зокрема, для ВПО перекваліфікуватися, пройти певні курси чи отримати консультації з відкриття власного бізнесу.