Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині розробляють індивідуальний підхід до відновлення економіки

На Харківщині розробляють індивідуальний підхід до відновлення економіки

Про створення сприятливих умов для розвитку бізнесу в Харківській області та результати роботи Регіонального офісу міжнародного співробітництва розповів заступник начальника ХОВА Євген Іванов під час брифінгу в Офіційному Медіацентрі.

Він повідомив, що наразі Харківська ОВА спільно з Мінекономіки розробляє індивідуальний підхід до відновлення бізнесу в регіону.

«Необхідно у постраждалих громадах зважати на замінування територій та пошкоджене чи зруйноване майно. Зокрема, працюємо у податковій сфері, оскільки сплата податків, наприклад, для аграріїв не може бути така сама, як у інших областей. ХОВА брала участь у розробці Закону №3050 про звільнення від податку на знищену нерухомість, який набрав чинності 6 травня цього року. Закон надає можливість органам місцевого самоврядування завдяки комісійним рішенням затвердити надання податкової пільги підприємствам, які були зруйновані або зазнали пошкоджень. Більше 300 підприємств уже отримали таку пільгу», – прокоментував Євген Іванов.

Він також зауважив, що при ХОВА планують створити Координаційну раду з питань розвитку та підтримки підприємництва. Рада допомагатиме розробляти законопроєкти та індивідуальні програми для бізнесу.

Крім того, в області активно реалізуються державні програми підтримки бізнесу.

«У 2023 році програма «єРобота» запрацювала на Харківщині. Уже маємо 152 позитивні рішення щодо надання мікрогрантів на суму понад 20 мільйонів гривень. На розгляді ще перебуває понад 500 заяв», – розповів заступник начальника Харківської ОВА.

Загальна кількість суб’єктів підприємницької діяльності – фізичних осіб Харківської області на сьогодні становить 162 697 і, наприклад, тільки за вересень зросла на 212 осіб. 

«Є й такі позитивні тенденції: низка підприємств, які входять до переліку 10 найбільших платників податків, після проведених ХОВА перемовин змінили плани щодо релокації та вирішили залишитися в області, деякі з них вже навіть відновили роботу», – зауважив Євген Іванов.

Для координації дій всіх сторін, які беруть участь у процесі відновлення регіону, за ініціативи Президента України було створено Регіональний офіс міжнародного співробітництва Харківської області. До Офісу входять представники міжнародних партнерів-донорів, структурні підрозділи ХОВА, органи місцевого самоврядування. Зокрема, вже залучені представники проєктів Агентства США з міжнародного розвитку, ЮНІСЕФ, МОМ, Управління ООН з координації гуманітарних справ та інших підрозділів ООН.

«З міжнародними партнерами розпочали перемовини щодо залучення інвестицій до регіону. На базі Офісу відбулося кілька заходів саме на Харківщині. Зокрема, 24 жовтня провели зустріч у Валках з представниками польського міста-побратима Голенюв. Мова йшла не тільки про допомогу ВПО, яких у Валках багато, а і про створення «індустріального парку», ідея якого виникла ще до війни. Також в Києві уклали Меморандум про встановлення побратимських відносин між штатом Юта (США) та Куп’янською, Чугуївською, Печенізькою громадами. На базі Офісу налагоджуємо тісну співпрацю у роботі над спільними проєктами, спрямованими на відновлення і створення умов для заходу сюди іноземних інвесторів вже наступного року», – сказав заступник начальника ХОВА.