Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Учасники Всеукраїнського форуму Рад ВПО готують спільну резолюцію

Учасники Всеукраїнського форуму Рад ВПО готують спільну резолюцію

Всеукраїнський форум Рад ВПО, який проходив у Києві з 1 до 3 листопада, зібрав понад 400 гостей з усіх регіонів України та з-за кордону.

Обговорювали подальші плани щодо діяльності Рад ВПО та напрацьовували алгоритми інтеграції й адаптації внутрішніх переселенців у громадах.

Триденний захід відбувся за спільної ініціативи Мінреінтеграції у партнерстві з Благодійним фондом «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» за підтримки УВКБ ООН та Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX).

Участь у панельних дискусіях взяли урядовці, парламентарі, представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, місцева влада, члени Рад ВПО з регіонів, керівники благодійних організацій, представники міжнародних організацій.

Відкривала роботу Форуму Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук. Насамперед вона подякувала організаторам заходу та партнерам, які до нього долучилися.

«Наразі в Україні майже 5 мільйонів внутрішньо переміщених осіб. Така кількість переселенців – унікальний досвід та небачений виклик для усього світу», – зауважила Ірина Верещук.

Саме тому нині важливо напрацьовувати дієві алгоритми підтримки переселенців у регіонах. Важливою і корисною інституцією в цьому є саме Ради ВПО.

На сьогодні в Україні працюють 597 Рад ВПО при всіх 25 ОВА та КМВА. Зокрема, 80 – при районних і 492 – при органах місцевого самоврядування. Їхня роль полягає в адвокації прав та інтересів внутрішніх переселенців.

Під час панельних дискусій, стратегічних сесій і презентацій учасники Форуму говорили про те, якою має бути дієва державна політика підтримки й інтеграції ВПО і як покращити послуги для переселенців у громадах.

Спікери напрацьовували бачення загальнонаціональної мережі Рад ВПО, обговорювали подальші плани щодо їхньої діяльності та забезпечення їх ефективного і незалежного функціонування.

Підсумком роботи Форуму стане спільна резолюція, над якою вже працюють учасники заходу.