Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

ООН продовжить підтримку Харківської області

ООН продовжить підтримку Харківської області

У Харкові пройшли регіональні консультації щодо договору про співпрацю між Україною та Організацією Об’єднаних Націй.

Зокрема, обговорили надання допомоги від ООН для Харківської області від початку повномасштабного вторгнення рф та співпрацю на майбутнє.

Начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов зазначив, що тісна співпраця з ООН була налагоджена з перших днів війни. Також до зустрічі долучилися представники агентств ООН, структурних підрозділів обласної адміністрації, територіальних громад, громадянського суспільства, закладів вищої освіти.

«Хочу подякувати міжнародним партнерам за ту допомогу, яку отримали протягом 2022-2023 років. Розраховуємо на плідну співпрацю і в наступному році. У нас вже є досвід роботи з представництвами ООН, ми готові впроваджувати нові ідеї і ставати ще краще та ефективніше», – звернувся до присутніх Олег Синєгубов.

Загалом наразі в Україні працює 24 організації ООН та приблизно 3 тисячі співробітників. Про це повідомила керівниця Офісу Координаторки системи ООН в Україні Ана Лукатела.

«Хочу запевнити, що будемо продовжувати підтримку Харківського регіону. Окрім роботи з гуманітарної допомоги, ми впроваджуємо програми з відновлення та документуємо втрати, яких зазнала область внаслідок збройної агресії рф. Моє завдання як керівниці Офісу – координація співпраці з донорами і забезпечення якнайкращого надання допомоги», – додала Ана Лукатела.

Як розповіла заступниця голови Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Віра Мендонса, поступово від гуманітарного реагування переходять до стратегії відновлення.

«Усім, чим ми займалися минулого року, безперечно, продовжуємо займатися у прифронтових регіонах. Але, крім того, тепер ми також підтримуємо місцеву владу у процесі відновлення у сферах освіти, охорони здоровʼя, захисту дітей, водопостачання тощо. Тобто працюємо над ступенями моделювання в різних сферах», – сказала Віра Мендонса.

Одним з важливих напрямків співпраці з ООН є також відкриття центрів життєстійкості, які будуть включати психологічні послуги. Як зазначила керівниця програм Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) Людмила Паламар, до впровадження цих проєктів підходять комплексно: ремонтують приміщення, забезпечують простір необхідним обладнанням та меблями, проводять навчання фахівців.

Також під час заходу заступник начальника Харківської ОВА Євген Іванов розповів про роботу Регіонального офісу міжнародного співробітництва, перше засідання якого пройшло всередині жовтня. Цей координаційний майданчик було створено за ініціативою Президента Україна для покращення взаємодії міжнародних партнерів, обласної влади та органів місцевого самоврядування.