Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Наш пріоритет – гарантувати права людей і захищати населення Харківщини. Олег Синєгубов

Наш пріоритет – гарантувати права людей і захищати населення Харківщини. Олег Синєгубов

У Харкові пройшов захід «Пріоритети роботи Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в умовах збройної агресії рф проти України».

Як зазначив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов, на території регіону внаслідок російської агресії загинули понад 2200 цивільних, серед яких – 79 дітей.

«На території Харківської області безпосередньо проходить лінія фронту, тому наш пріоритет – гарантувати права людей і захищати населення. Маємо фіксувати злочини окупантів, щоб міжнародні спільнота побачила їх і надала належну правову оцінку. Дякую Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини Дмитру Лубінцю за увагу до Харківської області», – звернувся до присутніх Олег Синєгубов.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини відзначив роботу Харківщини в питаннях забезпечення належних умов для ВПО.

«Харківщина – один з регіонів, який прийняв найбільше внутрішньо переміщених осіб. 5 жовтня на сесії обласної ради затвердили комплексну Програму підтримки внутрішньо переміщених осіб. Це один з небагатьох позитивних прикладів серед областей, де дійсно питання ВПО стоїть на першому місці. Ми чітко розуміємо ваші виклики, тому окрім моніторингових візитів будемо долучати міжнародних партнерів, які надаватимуть фінансування для підтримки переселенців», – сказав Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Він зауважив, що на сьогодні з російського полону вдалося повернути 2598 українців, серед яких 400 дітей, 144 цивільних, всі інші – це військові. Крім того, Дмитро Лубінець наголосив, що на Харківщині за підтримки ЮНІСЕФ буде відкрито Центр захисту прав людини. Під час заходу присутніх також познайомили з представницею Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Харківській області Оксаною Червяковою.

«Харків вистояв у 2014 році, а вже в 2022 – прийняв бій за незалежність. Завдяки цьому ми працюємо в українському місті-герої, це великий результат і виклик одночасно. Сьогодні протиставляємо цінності світової демократії тій тиранії і порушенням з боку російського агресора. Спільно з міжнародними організаціями працюємо, щоб захистити ці цінності», – розповіла Оксана Червякова.

Також у заході взяли участь представники правоохоронних органів і ДСНС, місцевої влади Харкова та територіальних громад області, народні депутати України Олександр Бакумов і Вікторія Кінзбурська.