Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Віта Ковальська взяла участь у зустрічі з обміну досвідом впровадження реформи шкільного харчування

Віта Ковальська взяла участь у зустрічі з обміну досвідом впровадження реформи шкільного харчування

Заступниця начальника Харківської ОВА Віта Ковальська долучилася до заходу «Реформа харчування: виклики, досягнення, перспективи».

Партнерська зустріч пройшла на Київщині за участі першої леді України Олени Зеленської.

Реформа шкільного харчування розпочалася ще у 2020 році за ініціативи Олени Зеленської. Тоді Кабінетом Міністрів України було ухвалено Постанову про план заходів із реформування системи шкільного харчування. А вже наприкінці жовтня цього року Уряд затвердив Стратегію реформування системи шкільного харчування у закладах освіти. Вона розрахована на період до 2027 року. 

«Ще один результат нашої спільної роботи, саме цих зустрічей, надійшов днями – документ, який ми писали разом, Стратегія шкільного харчування до 2027 року, ухвалена Кабміном. І тепер це наш офіційний інструмент і план дій водночас. Там перелічені всі кроки, всі цілі. Але найголовніша мета сягає точно далі 2027 року. Бо це формування культури здорового харчування в Україні. У нас зараз є справді унікальний шанс сформувати здорові харчові звички для цілого покоління. Щоб вони поширилися з дітей на їхні родини й далі на все суспільство», – наголосила Олена Зеленська.  

Учасники заходу ознайомилися з тим, як впроваджується реформа харчування в трьох освітніх закладів Київщини. Також оглянули будівництво фабрики-кухні в Бучі. Аналогічну фабрику-кухню планують звести у Лозівському районі Харківської області, що дозволить готувати їжу відразу для майже 14 тисяч учнів 86 закладів освіти.  

«Невдовзі й на Харківщині буде ухвалено обласну програму щодо харчування в закладах освіти. Плануємо запустити кулінарний хаб, де підвищуватимуть кваліфікацію шкільні кухарі. Уже зараз готуємося до повернення учнів у навчальні заклади. Адже коли безпекова ситуація дозволятиме розпочати освітній процес офлайн, в регіоні повинно бути все організовано до прийому школярів», – розповіла Віта Ковальська. 

Як зазначив під час зустрічі заступник керівника Офісу Президента України Олексій Кулеба, одним із викликів, які стоять перед спільнотою, залученою до впровадження реформи харчування в закладах освіти, є її децентралізованість: кожна область має самостійно розробляти свій план змін. Він повинен враховувати потреби й можливості громад, їхнє бачення того, як має бути організовано процес. На це увагу присутніх звернув Орест Степаняк, керівник Національної асоціації громадського харчування та офісу реформи шкільного харчування. 

«Ми готуємо не просто нове меню. Ми готуємо майбутні перемоги для наших дітей. А значить – перемогу для всієї країни», – підсумувала перша леді.