Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

При Харківській ОВА відкрили Офіс відновлення та розвитку

При Харківській ОВА відкрили Офіс відновлення та розвитку

Офіс відновлення та розвитку Харківської області сприятиме покращенню комунікації між органами державної влади, громадами і міжнародними донорами.

Проєкт втілили за сприяння Програми розвитку ООН в Україні у межах Програми з відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Уряду Швеції.

Заступник начальника Харківської ОВА Михайло Харнам подякував команді ПРООН та Офісу Президента України за допомогу в створенні цього комунікаційного майданчика.

«Офіс відновлення та розвитку Харківської області – це простір комунікації, консолідації та координації. Сьогодні це вкрай важливо для Харківщини, адже регіон потребує не лише відновлення після ворожих обстрілів, а й розвитку для кращого майбутнього», – зауважив Михайло Харнам.

Керівник Програми ООН із відновлення та розбудови миру Нільс Крістенсен зазначив, що наразі важливо залучати таких партнерів, які зорієнтовані не на гуманітарне реагування, а саме на відновлення. Це допоможе  економічному розвитку регіону.

«Маємо починати фокусуватися на розвитку країни вже саме зараз. Ми плідно співпрацюємо з Харківською ОВА та іншими областями, оскільки вважаємо, що це є прикладом гарного механізму, як треба спільно відновлювати країну. Наша місія – допомогти розбудувати місцеве самоврядування і мережу соціальних послуг», – підкреслив Нільс Крістенсен.  

Також до зустрічі онлайн приєднався радник заступника керівника Офісу Президента України Артем Гусак. Він наголосив, що нещодавно за сприяння Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України у кожній області було створено Регіональний офіс міжнародного співробітництва. На Харківщині цю ініціативу поєднали з проєктом міжнародної технічної допомоги ПРООН зі створення офісів відновлення та розвитку.  

«Завдяки синергії державної та обласної влади, команді ПРООН й інших міжнародних партнерів вдалося реалізувати цей проєкт на Харківщині. Усього такі пілотні проєкти ПРООН запустили в чотирьох областях України: Донецькій, Луганській, Миколаївській та Харківській. Сподіваюся, що разом будемо робити ефективною роботу цих осередків», – додав Артем Гусак.

У межах допомоги ПРООН передала комплект високотехнологічного телекомунікаційного обладання, меблів для проведення інтерактивних онлайн- та офлайн-зустрічей.

«Після руйнування ворогом Будинку рад, де розміщувалася обласна військова адміністрація, ми максимально потребували такого приміщення для організації нашої роботи, а також технічного обладнання», – розповіла директорка Департаменту масових комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації ХОВА Ярослава Бережна.

Основними напрямами роботи Офісу буде відновлення та розвиток виробничої та енергетичної інфраструктури, житла, зв’язку, надання транспортних, медичних, соціальних послуг, підтримка внутрішньо переміщених осіб і вразливих верств населення.

«На Харківщині вже діє Регіональний офіс міжнародного співробітництва, в межах якого і працюватиме Офіс відновлення та розвитку. Невдовзі буде сформовано перелік пріоритетних проєктів відновлення громад Харківської області для представлення міжнародним партнерам», – сказав директор Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської ОВА Іван Дудка.

Раніше Харківська область завдяки Програмі розвитку ООН і Уряду Канади отримала автівку мобільної групи з технічного обстеження будівель та споруд. Це авто обладнане інструментами для експертної оцінки масштабів пошкоджених чи зруйнованих об’єктів. Наразі мобільна група працює в деокупованих громадах Харківщини.