Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Олег Синєгубов з міжнародними партнерами відвідали гуртожиток, де проживають переселенці

Олег Синєгубов з міжнародними партнерами відвідали гуртожиток, де проживають переселенці

Начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов зустрівся з представниками Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, а також з Надзвичайними та Повноважними Послами.

Під час заходу обговорили надання гуманiтарної допомоги та спiльні проєкти на 2024 рiк. Зустріч проходила в одному з місць компактного проживання ВПО, якому надається допомога від УВКБ ООН та його партнерів. Загалом на сьогодні в Харківській області зареєстровано майже 524 тисячі внутрішньо переміщених осіб.

«Хочу особливо подякувати Урядам Швеції, Фінляндії та безпосередньо представниці УВКБ ООН в Україні Кароліні Ліндхольм Біллінг, всім нашим міжнародним партнерам, адже наразі ви представляєте фактично обличчя всього демократичного світу. Нині продовжуємо здійснювати евакуацію з небезпечних громад. Так, ухвалили рішення про примусову евакуацію сімей з дітьми з трьох громад Куп'янського району. У нас створено транзитний пункт спеціально для евакуйованих людей, аби в них була можливість відразу отримати необхідну допомогу», – зазначив начальник Харківської ОВА.

Олег Синєгубов наголосив, що продовжується підготовка до зими: захист критичної інфраструктури, відновлення постраждалого обладнання та розгортання Пунктів Незламності. Окрім того, зауважив на необхідності гуманітарного розмінування Харківщини.

«Дякуємо, що знайшли час, аби зустрітися з нами. Дуже важливо відвідувати Україну, щоб бачити наслідки війни. Ті, хто з нас залишалися в Києві минулої зими, розуміємо, що таке, наприклад, залишатися без світла. Ми вдячні за те, що ділитеся своїм досвідом в організації роботи в такий непростий час», – прокоментував Надзвичайний і Повноважний Посол Фінляндської Республіки в Україні Яакко Лехтовірта.

Також делегація зустрілася з внутрішньо переміщеними особами, зокрема з тими людьми, які нещодавно евакуювалися з Куп’янського району.

«Це моя перша подорож на Схід України, тому важливо особисто було почути пріоритетні завдання регіону, складнощі, які можуть виникнути під час зимового періоду. Зокрема, обговорили, що потрібно зробити для кращої координації міжнародних організацій з урядом та місцевою владою», – додав Надзвичайний та Повноважний Посол Королівства Швеція в Україні Мартін Оберг.

Ректорка одного з закладів вищої освіти, де прийняли ВПО, Галина Пономарьова розповіла, що в одному з гуртожитків їм вдалося розмістити 300 людей. Зокрема, 49 з них – це діти.

«Ми співпрацюємо з 32 різними міжнародними організаціями. Завдяки цьому вже отримали багато побутової техніки, генератор, облаштували дитячу кімнату та освітній простір. Допомагаємо дітлахам з онлайн-навчанням, забезпечуємо їх комп’ютерною технікою. Також як з дорослим, так і з малечею працюють психологи і соціальні педагоги нашого навчального закладу», – сказала Галина Пономарьова.