Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У ХОВА відбулося чергове засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення

У ХОВА відбулося чергове засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення

Засідання пройшло під керівництвом заступника начальника Харківської ОВА Романа Семенухи.

«Серед пріоритетних завдань Координаційного центру – підтримка ВПО, евакуація людей з прифронтових громад області, а також надання населенню психологічної, медичної та реабілітаційної допомоги», – зауважив Роман Семенуха.

В.о. директора Департаменту соціального захисту населення ХОВА Тетяна Печура зазначила, що крім медичної та психологічної допомоги населенню з боку держави особлива увага приділяється реабілітації дітей з інвалідністю.

«У 2023 році послугами реабілітації буде охоплено 207 дітей з інвалідністю, 147 – вже пройшли повний курс», – розповіла Тетяна Печура. 

Вона додала, що на 2023 рік для надання реабілітаційних послуг дітям з інвалідністю Міністерством соціальної політики України Харківській області доведено кошторис на суму 9,8 мільйона гривень.

«Станом на 1 жовтня вже охоплено 458 дітей на суму 8,4 мільйона гривень, з них 63 дитини отримали повний курс реабілітації на загальну суму 6,8 мільйона гривень», – зазначила Тетяна Печура. 

Як розповів заступник директора Департаменту охорони здоров'я ХОВА Ігор Волченко, станом на сьогодні, відповідно до проєкту ХОВА «Розбудова сучасної системи надання реабілітаційних послуг на засадах доказової медицини» на 2023/2024 роки, послуги з реабілітації надаються у двох надкластерних та кластерних медзакладах регіону.

«До відповідної мережі планується долучити ще 15 закладів охорони здоров'я. В кожному з них розташовується та буде розташовуватися від 30 до 60 реабілітаційних ліжок, обладнаних у відповідності до вимог МОЗ», – розповів Ігор Волченко. 

Процес доказової реабілітації включає набір фізичних, психологічних та ерготерапевтичних вправ, які дозволяють пацієнту швидше адаптуватися до можливих обмежень функціонування та мінімізувати рівень їх негативного впливу на повсякденне життя.

«Для всіх громадян, хто цього потребує, буде доступна стаціонарна й амбулаторна реабілітаційна допомога. Стаціонарна реабілітація за одним із напрямів триває мінімум 14 днів по три години на день. За двома напрямами та більше – понад 21 день. Амбулаторна реабілітація передбачає понад 14 днів інтенсивних занять, що мають тривати понад 1 годину на день. Кожен пацієнт, в залежності від важкості травми, може отримати від 2 до 8 реабілітаційних циклів впродовж року», – зазначив заступник директора департаменту охорони здоров'я ХОВА.