Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Олег Синєгубов взяв участь у форумі «Харківська платформа: відновлення, розвиток, реінтеграція»

Олег Синєгубов взяв участь у форумі «Харківська платформа: відновлення, розвиток, реінтеграція»

Захід відбувся за ініціативи благодійної організації «Координаційний гуманітарний центр» при сприянні Харківської обласної військової адміністрації.

До форуму долучилися понад 150 учасників, серед яких – начальники районних військових адміністрації Харківщини, представники органів місцевого самоврядування, громадськість, а також представники локальних міжнародних благодійних організацій.

«Хочу подякувати волонтерам, які своїм фронтом допомагають тримати оборону та протистояти ворогу. З першого дня повномасштабного вторгнення ви пліч о пліч допомагаєте рятувати наших людей та вирішувати гострі проблемні питання. Це і евакуація жителів прифронтових громад, і доставка гуманітарної допомоги, і придбання оснащення для наших захисників і захисниць! Волонтерський рух показав всьому світу, що таке єдність і воля до перемоги. Попереду велика кількість викликів, але я впевнений, що з вашою допомогою ми впораємося! Слава Україні», – сказав Олег Синєгубов.

Учасники форуму обговорили стратегію розвитку та відновлення деокупованих територій регіону, актуальні потреби районів Харківської області у сфері відбудови, проблематику співпраці з локальним та міжнародним благодійним сектором, а також потреби громад у процесі підготовки до опалювального сезону в осінньо-зимовий період.

За словами начальника ХОВА, в результаті повномасштабної війни в регіоні пошкоджено або зруйновано близько 30 тисяч об'єктів. Триває активна робота щодо їх відновлення. За державною програмою «єВідновлення» від жителів області вже надійшло понад 40 тисяч заяв та було нараховано більше 600 мільйонів гривень компенсації. 

«Одним із головних питань наразі є підготовка до опалювального сезону. За цим напрямом роботи ухвалюємо оперативні рішення, виходячи із безпекової ситуації в регіоні. Наприклад, ми чітко розуміємо, що відновлювати потужну котельню в Ізюмі, яка б забезпечувала теплом півміста, не є доцільним, оскільки вона стане ціллю для ворога. Тому ми змушені вирішувати подібні питання за рахунок мобільних котелень. В цілому можу сказати, що ми опалювального сезону готові на 100%», – зазначив Олег Синєгубов. 

Начальник ХОВА також розповів про результати роботи у напрямку підтримки підприємництва на Харківщині, зокрема, про дію доступних кредитів для бізнесу, що постраждав внаслідок російської агресії.

«При підтримці Першої віцепрем'єр-міністерки України - Міністерки економіки Юлії Свириденко до програми доступних кредитів «5-7-9%» було внесено зміни в частині розширення механізмів підтримки бізнесу. Відтепер кредитний ліміт для підприємств, що зазнали руйнувань і здійснюють діяльність на деокупованих територіях збільшено до 150 мільйонів гривень. Також діє компенсація відсотків за програмою до рівня 1% на перші два роки, 5% з наступного року на інвестиційні цілі та 3% на фінансування оборотного капіталу», – сказав Олег Синєгубов. 

Одним з нагальних питань у цій сфері є відмови деяких банків у кредитуванні бізнеса під заставу майна через ризики активізації бойових дій в області. За словами начальника ХОВА, задля розв'язання цієї проблеми співпрацю з банками буде посилено. 

«Дякую начальнику Харківської ОВА Олегу Синєгубову, очільникам районних військових адміністрацій, представникам громад за участь у форумі. Ми пропагуємо філософію результативності і я хочу, щоб цей захід був результативний для кожного з вас. Платформа форуму має служити для нетворкінгу, спілкування й обміну думками та ініціативами задля спільного результату – відновлення Харківщини», – сказав  голова Благодійної організації «Координаційний гуманітарний центр» Євген Коляда.