Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Для бізнесу Харківщини підвищили ліміт кредитування та зменшили відсотки за держпрограмою "5-7-9%", – Олег Синєгубов

Для бізнесу Харківщини підвищили ліміт кредитування та зменшили відсотки за держпрограмою  "5-7-9%", – Олег Синєгубов

Підтримку підприємництва у Харківській області, зокрема дію доступних кредитів для бізнесу, що постраждав внаслідок російської агресії, обговорили на апаратній нараді під головуванням начальника ХОВА Олега Синєгубова.

За ініціативи Харківської ОВА при підтримці Першої віцепрем'єр-міністерки України - Міністерки економіки Юлії Свиридиенко до програми доступних кредитів «5-7-9%» було внесено зміни відповідно до постанови Кабміну № 28 в частині розширення механізмів підтримки бізнесу. Відтепер кредитний ліміт для підприємств, що зазнали руйнувань і здійснюють діяльність на деокупованих територіях збільшено до 150 мільйонів гривень. А також компенсація відсотків за програмою до рівня 1% на перші два роки, 5% з наступного року на інвестиційні цілі та 3% на фінансування оборотного капіталу. 

«У нас по області уже більше 11 мільярдів видано кредитів за програмою «5-7-9%». Але під 1% - це зовсім інші умови і мають позитивно вплинути на кредитування підприємств в області», - зазначив Олег Синєгубов. 

Крім того, наказом Мінреінтеграції № 309 було врегульовано механізм отримання податкових пільг для визнання земельних ділянок забрудненими вибухонебезпечними предметами. 

«Задля отримання відповідного висновку, представники бізнесу мають звернутися до очільників громад, де знаходиться постраждале підприємство. За цим напрямком проводиться активна робота та місцях. В усіх громадах області створено профільні комісії», - зазначив Іван Дудка. 

Одне з нагальних питань – відмови деяких банків у кредитуванні під заставу майна через ризики активізації бойових дій в області.  

«Необхідно посилити співпрацю з банками з приводу надання кредитів під заставу майна. Аби бізнес, який ризикує, але все ж залишається на Харківщині, - отримав гідні умови розвитку», - доручив Олег Синєгубов.