Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині бережуть унікальний елемент нематеріальної культурної спадщини – «Валківський свищик»

На Харківщині бережуть унікальний елемент нематеріальної культурної спадщини – «Валківський свищик»

Майстер-клас для представників територіальної громади та фахівців з туризму днями пройшов у Комунальному закладі спеціалізованої мистецької освіти «Валківська школа мистецтв».

Як наголосила заступниця начальника Харківської ОВА Віта Ковальська, завдання влади – сприяти збереженню елементів нематеріальної культурної спадщини попри воєнний час. У випадку із валківською музичною іграшкою забезпечується підтримка майстрів, щоб вони передали свої навички новому поколінню.  

«На сьогодні Орієнтовний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини Харківської області нараховує 14 одиниць, три з яких включено до Національного переліку елементів НКС України. Першим елементом, який 5 серпня 2020 року увійшов до Нацпереліку, стало «Мистецтво виготовлення звукової глиняної забавки «Валківський свищик», – повідомила Віта Ковальська.

Валківський свищик – це глиняна звукова забавка, яка часто буває майже монохромного охристого оздоблення і має два основні та один-два (рідше три) додаткові отвори для видобування звуків. Іграшка може бути частково вкрита поливою. Найчастіше вживані форми: птах, півник (курочка), коник, козлик (коза), веприк.

«Важливо, що це локальний елемент, який має особливі форми декорування та оригінальну звукову камеру. Наш свищик не схожий на традиційну кулькову зозулицю, яка є в багатьох регіонах. Він не такий як коник чи півник з Опішні, валківський свищик має свої особливості та свій «голос», – наголошує майстриня гончарної справи Валківської школи мистецтв Ольга Тимошенко.

Найбільшу популярність іграшка отримала в 90-ті роки XIX та XX століть. Сто з лишком років тому в регіоні було чимало майстрів гончарної справи, які виготовляли свищики, а у минулому сторіччі таких гончарів стало менше й постало питання наступності поколінь.

Валківські майстри мають досягнення загальноукраїнського рівня. У 2021 році учні й викладачі Валківської школи мистецтв виготовили майже 400 свищиків для встановлення Національного рекорду України з «Наймасовішого пересвисту на глиняних звукових іграшках», присвяченого 375-річчю міста Валки. У планах - створити набір зі свищиків, на яких можна буде музикувати всесвітньо відому мелодію «Щедрик».

З повним переліком нематеріальної культурної спадщини Харківської області можна ознайомитися за посиланням.