Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині відбулися заходи з нагоди Всесвітнього дня ментального здоров’я

На Харківщині відбулися заходи з нагоди Всесвітнього дня ментального здоров’я

На базі Харківського регіонального центру психологічної допомоги дітям, який було відкрито ХОВА за сприяння ЮНІСЕФ, відбулися заняття з арт-терапії, природотерапії, анімотерапії та каністерапії. Також проходили групові заняття з психологами для дітей та їхніх батьків.

«З боку Харківської обласної військової адміністрації в регіоні системно проводяться заходи з підтримки ментального здоров’я населення. Зокрема, реалізуємо місцеві проєкти в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», яка була ініційована першою леді України Оленою Зеленською. Це дуже важливо, адже від нашого психічного здоров’я залежить і фізичне здоров’я, і добробут, і правопорядок», - зазначила директорка Департаменту науки і освіти Харківської ОВА Ольга Безпалова.

Крім того, за ініціативи ХОВА відбувся інтерактивний івент для дорослих. Фахівці розповідали про ментальне здоров’я, техніки стабілізації психологічного стану та його покращення. Також у межах заходу фахівці Харківської служби контролю та профілактики хвороб вимірювали тиск, перевіряли рівень цукру в крові та надавали консультації.

«Якщо людина відчуває певне занепокоєння, в неї з’являються проблеми зі сном, погіршується апетит чи взагалі вона хоче їсти постійно, важко приймати рішення, сконцентруватися – це ознаки того, що їй треба замислитись і задати собі питання «Ти як?». Це свідчить про певну наявність проблем, які необхідно долати», - додала регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я Лілія Зотова.

Тренінги та заняття проходили на базі безпечного простору. Під час повітряних тривог діти та їхні батьки переходили до укриття. Переважна більшість учасників заходів – внутрішньо переміщені особи.

«Діти таким чином не тільки відпочивають, вони соціалізуються, психологічно адаптуються до викликів сьогодення. Також їх батькам надаються поради, як діяти в екстреній психологічній, у разі небезпеки. Ці послуги надаються в центрах соціально-психологічної підтримки весь час, а в День ментального здоров’я ми нагадуємо про важливість таких заходів», - додала директорка Харківського обласного Палацу дитячої та юнацької творчості, на базі якого діє регіональний центр психологічної допомоги дітям, Тетяна Підберезкіна.