Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківська та Миколаївська області долучаються до проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

Харківська та Миколаївська області долучаються до проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

Відповідний меморандум з USAID сьогодні підписав начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Також участь у заході взяли Віце-прем’єр-міністр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков, Посол США в Україні Бріджит Брінк та начальник Маколаївської ОВА Віталій Кім. 

Таким чином підтримка USAID розширилася ще на 18 громад уХарківській та Миколаївській областях.

Кожна громада-партнерка отримає комплексну підтримку для посилення інституційної спроможності місцевого самоврядування, вдосконалення управлінських практик, надання послуг та місцевого економічного розвитку. Підтримка USAID для цих прифронтових громад буде зосереджена на відбудові та відновленні.

«Ми переконані, що в основі відновлення має бути принцип, який використовується в ЄС та яким керуємося ми в команді Міністерства: «Жодних планів без грошей та жодних грошей без планів». Тут надзвичайно важливою є лідерська роль громад в процесі відбудови та подальшого становлення. А лідерство — це компетентність, спроможність та відповідальність», - сказав Олександр Кубраков.

На основі оцінки спроможності громад та ІТ-аудиту USAID «ГОВЕРЛА» розробить індивідуальний план підтримки для кожної громади. Під час реалізації цих планів Проєкт надаватиме консультативно-методичну підтримку обраним громадам за допомогою різних інструментів, включаючи тренінги, вебінари, обмін досвідом та кращими практиками, а також підтримку впровадження ініціатив місцевих громад.

«Сполучені Штати пишаються тим, що підтримують Україну та її прифронтові громади в Харківській та Миколаївській областях у розбудові їхніх спроможностей для забезпечення прозорої та підзвітної децентралізації. Це критично важливо для відновлення та майбутнього України. На знак солідарності з Україною Сполучені Штати підтримують українські громади, які захищають свій суверенітет і демократію від жорстокої агресії Росії», - зазначила Бріджит Брінк.

Як повідомив Олег Синєгубов, до проєкту будуть залучені 11 громад Харківської області. Ця програма розрахована до 2027 року.

«Зокрема, передбачено надання допомоги ОМС у питаннях організації виплат компенсацій за пошкоджене та знищене майно, проведення навчання з представниками ОМС, сприяння здійсненню громадського контролю в громадах, покращенню системи адміністрування місцевих податків, формуванню місцевих громадських ініціатив тощо. Дякую нашим партнерам з USAID, участь Харківщини у проєкті "ГОВЕРЛА" є вкрай важливою та надасть потужний поштовх для подальшого розвитку наших громад», - зауважив начальник Харківської ОВА. 

Довідка. З 2021 року Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» працює з 80 громадами у дев’яти областях: Львівській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Волинській, Закарпатській та Житомирській, Сумській та Чернігівській.

Проєкт Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА») сприяє Уряду України у просуванні та здійсненні реформи децентралізації шляхом підтримки органів місцевого самоврядування, які повинні стати більш спроможними, підзвітними перед громадянами та такими, які здатні ефективно надавати послуги.