Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Віта Ковальська провела зустріч із делегацією Представництва Датської ради у справах біженців в Україні

Віта Ковальська провела зустріч із делегацією Представництва Датської ради у справах біженців в Україні

Під час зустрічі були обговорені питання співробітництва у сфері гуманітарної протимінної діяльності, а також напрямки діяльності оновлених програм Датської ради.

Заступниця начальника Харківської ОВА подякувала іноземній організації за ту роботу, яку вони проводили протягом року на Харківщині. Віта Ковальська також підкреслила, що в області гостро стоять питання розмінування деокупованих територій.

«Наразі у нас для розмінування територій задіяно 62 групи із ДСНС, поліції та ЗСУ. Орієнтовна площа забруднених ВНП земель складає 1 млн 300 тис. га. Тому ми вдячні вам за ту допомогу, яку надають ваші піротехніки», – сказала Віта Ковальська. 

За даними менеджера з управління та технічних питань Програми гуманітарного роззброєння та миробудування Ломакс Вейн Роберта, наразі на Харківщині працює три команди з розмінування (в Циркунівській громаді), три групи нетехнічного обстеження, які навчають людей на деокупованих територіях, як поводитися з вибухонебезпечними предметами. 

«Взимку, коли території розміновувати буде неможливо, наші фахівці зосередять увагу на власному навчанні та розмінуванні будівель. У наступному році ми також плануємо закупити машини для розмінування, що повинно вплинути на швидкість робіт», – повідомив Ломакс Вейн Роберт. 

Крім того він наголосив, що структури підрозділу з гуманітарного розмінування в майбутньому планують розширювати діяльність. Зокрема фахівці планують долучитися до розмінування території Куп’янської громади.  

Під час зустрічі сторони також обговорили інші гуманітарні програми, які реалізує Датська рада у справах біженців в Україні. Як наголосила керівниця офісу у Харкові Ніф Катлін Фолей, наразі окрім гуманітарного розмінування, в області впроваджуються ще 4 програми. Йдеться про надання соціального та соціально-психологічного захисту (питання пов’язані з насильством та гендерною нерівністю), фінансової й нефінансової допомоги і юридичного супроводу. 

«За останній рік ми збільшили кількість програм із 2 до 6 та співробітників - із 25 до 100. У наступному році плануємо продовжувати підтримку ВПО та тих, хто постраждав внаслідок військових дій», – наголосила Ніф Катлін Фолей.

Також, за її даними, Датська рада у справах біженців в Україні сприяє відновленню житла в Дергачівській, Шевченківській громадах та покращенню умов в 11-ти місцях компактного проживання ВПО. Нещодавно організація запустила програму допомоги фермерам.