Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині обговорили розробку національної дорожньої карти реформи системи догляду за дітьми

На Харківщині обговорили розробку національної дорожньої карти реформи системи догляду за дітьми

За дорученням начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова в заході взяла участь його заступниця Віта Ковальська. На зустрічі обговорювали чинні проєкти підтримки сімейних форм виховання та розробку нових.

Як повідомила Віта Ковальська, в регіоні зареєстровано 4277 дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування. Більш ніж 97% з них влаштовано до сімей: 1196 дітей перебувають у прийомних родинах та дитбудинках сімейного типу, 2943 – виховуються в сім’ях опікунів та піклувальників.

Напередодні депутати Харківщини прийняли першу в Україні обласну програму підтримки та розвитку сімейних форм виховання. Програма, зокрема, передбачає фінансову підтримку сімей, які візьмуть опіку над дітьми з потребою в паліативній допомозі. Такі родини щомісяця отримуватимуть 5 тисяч гривень з обласного бюджету. Також одноразові виплати передбачено для усіх нових родин альтернативної форми виховання дітей.

«Разом з ЮНІСЕФ маємо намір провести потужну інформаційну компанію для того, щоб створити велику кількість сімейних форм виховання, аби люди брали опіку над паліативними дітьми. Дякую голові Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей Ірині Туляковій за організацію заходу. Окрема вдячність ЮНІСЕФ, керівникам громад, батькам-вихователям і випускникам дитячих будинків сімейного типу за плідну роботу над пропозиціями з покращення законодавства щодо системи догляду за дітьми», - зазначила під час виступу Віта Ковальська.   

У межах інших соціальних проєктів на Харківщині дітей із ДБСТ забезпечують гаджетами для навчання, а також організовують для них оздоровлення тощо. 

Під час заходу обговорили важливість посилення роботи над реалізацією реформи деінституціалізації.

«Наша мета спільна – це фактично відновити спільний договір навколо найкращих інтересів дітей в Україні і в чергове запустити реформу деінституціалізації в країні», - зазначила голова Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей Ірина Тулякова.