Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині запускають першу в Україні програму фінансової підтримки сімейних форм виховання

На Харківщині запускають першу в Україні програму фінансової підтримки сімейних форм виховання

Програму підтримки та розвитку сімейних форм виховання в Харківській області на 2023-27 роки ухвалили 5 жовтня під час сесії обласної ради.

«Наш обов'язок зробити так, щоб кожна дитина, що залишилася без батьківського піклування, виховувалася в сім'ї та максимально підтримати родини з прийомними дітьми та дитячі будинки сімейного типу. Дякую депутатам Харківської обласної ради за підтримку програми! Продовжуємо спільно працювати над підтримкою сімейних форм виховання в області», – сказав начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов. 

Станом на сьогодні у Харківській області на обліку служб у справах дітей перебуває 4277 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. До сімейних форм виховання влаштовано 4139 дітей, з яких 1196 проживають в дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях, 2943 – в сім'ях опікунів та піклувальників.

З метою підтримки родин, які в умовах воєнного стану взяли на виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також розвитку мережі сімей патронатних вихователів Харківською ОВА розроблено Програму підтримки та розвитку сімейних форм виховання в регіоні на 2023-2027 роки. 

В межах Програми прийомні сім'ї, ДБСТ та сім'ї патронатного вихователя після 15-річного терміну функціонування отримають одноразову адресну допомогу у розмірі 50 тисяч гривень.

Крім цього, для родин, які утворили прийомну сім'ю, ДБСТ або сім'ю патронатного вихователя, передбачена одноразова адресна допомога у розмірі 30 тисяч гривень.

Також в межах Програми для прийомних сімей та ДБСТ, які взяли на виховання дитину-сироту, дитину, позбавлену батьківського піклування, дитину з інвалідністю групи А, що потребує паліативного допомоги передбачена щомісячна адресна допомога у розмірі 5 тисяч гривень (за окремим порядком, затвердженим рішенням Харківської обласної ради).

У взаємодії з громадами Харківської області Програмою передбачена оплата відпочинку та оздоровлення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються у ДБСТ та прийомних сім'ях, спільно з батьками-вихователями та прийомними батьками і їхніми власними дітьми на умовах співфінансування з місцевих бюджетів на рівні не менше 50%.