Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Від початку року на Харківщині зареєстрували близько 8 тисяч ФОПів

Від початку року на Харківщині зареєстрували близько 8 тисяч ФОПів

Про економічну ситуацію в області розповів заступник начальника Харківської обласної військової адміністрації Євген Іванов під час інтерв’ю інтернет-виданню «Думка».

Відновлення бізнесу на Харківщині пов’язано із повернення місцевих жителів та приростом населення за рахунок внутрішньо переміщених осіб. Нині в регіоні проживають близько 2,5 мільйона осіб. Із них в обласному центрі – майже 1,4 мільйона.

«У нас понад 500 тисяч ВПО. Це саме ті особи, які відновили населення міста Харкова і нашої області. Переважно це жителі інших областей. Це і Лисичанськ, і Сєверодонецьк, і Маріуполь. У Харкові, наприклад, багато людей із Балаклії, Ізюма, з Донеччини», - розповів Євген Іванов.

На початку повномасштабного вторгнення 80% бізнесу Харківщини зачинилися, були знищені внаслідок бойових дій, або релокувалися на захід. Із них близько 20% повернулися і відкрилися.

«Нині на Харківщині активно розвивається сфера послуг, малий і середній бізнес, кав'ярні, перукарні, станції технічного обслуговування автомобілів, а також ІТ. Триває робота із повернення і великих компаній», - пояснив заступник начальника Харківської ОВА.

Також в регіоні покращують умови роботи державних програм з кредитування бізнесу, зокрема за програмою «5-7-9%».

«Перший такий крок був, після Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України. В ході обговорення цього питання домоглися змін на рівні Кабміну у програмі «5-7-9%». Встановили кредитну ставку 1% перші два роки, а потім лояльні відсотки з третього року. Це позитивний крок для покращення умов функціонування бізнесу», - пояснив Євген Іванов.