Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Наступного року на Харківщині планується збільшити посівні площі до 1,3 млн га

Наступного року на Харківщині планується збільшити посівні площі до 1,3 млн га

Про це в інтерв’ю інтернет-виданню «Думка» розповів заступник начальника Харківської обласної військової адміністрації Євген Іванов.

Нині аграрії області працюють на площі в 1 мільйон 178 тисяч гектарів. Це на 12,5% більше ніж торік. Такого результату вдалося домогтися завдяки деокупації майже усієї території Харківської області, відновлення роботи господарств та обстеження сільгоспугідь.

«Наступного року плануємо вийти на більш як 1,3 млн га посівних площ. Тобто додати ще 110-120 тис. га. Це і за рахунок обстеження і розмінування. Також із урахуванням переміщення обстрілів і бойових дій. Нагадаю, що першочергового розмінування потребують близько 159 тисяч га», - зазначив Євген Іванов.

Основна стратегічна продукція агросектору Харківщини – пшениця, ячмінь та горох. Цьогорічного врожаю ранніх та пізніх зернових зібрано понад 1,377 мільйона тонн. З них пшениці намолочено 1 мільйон 10 тисяч тонн. За попередніми підрахунками, врожаю має вистачити на внутрішні потреби та експорт.

Крім того, Євген Іванов розповів про порядок надання пільг агровиробникам, чиї угіддя були в зоні бойових дій або заміновані. Для їх отримання необхідно звернутися до органів місцевого самоврядування, де розташоване підприємство. Після цього проводитиметься перевірка профільною комісією і винесення рішення.

«Підприємство будь-якої громади вже всієї області, повинно мати певний пакет документів - акт обстеження ДСНС, відповідне кримінальне провадження, фото і відео фіксацію. Це все подається із заявою в громаду. Громада надає висновок, із яким аграрій подається в податкову, яка приймає цей висновок громади як достатню підставу для надання податкової пільги», - пояснив Євген Іванов.

Також незабаром на потреби малих та середніх господарств від Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) має надійти гуманітарне насіння під врожай 2024 року.

Нагадаємо, завдяки підписанню меморандуму на потреби регіону вже передали 35 тонн посівного матеріалу.