Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У ХОВА відбулося чергове засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення

У ХОВА відбулося чергове засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення

Учасники засідання розглянули питання допомоги ВПО та надання населенню психологічної допомоги.

Заступниця директора Департаменту соціального захисту населення ХОВА Тетяна Печура зауважила, що з березня цього року провадить свою діяльність обласна психологічна служба, яка організована в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативи першої леді України Олени Зеленської.

«Наразі триває підготовка проєкту обласної Програми розвитку соціально-психологічної допомоги в Харківській області на 2023-2027 роки. Також плануємо заходи до «Дня ментального здоров'я», який відбудеться 10 жовтня. Вони будуть спрямовані на підвищення рівня обізнаності людей щодо проблем психічного здоров'я, поширення інформації стосовно новітніх методик профілактики, медичного лікування та соціальної адаптації людей з психічними розладами», – розповіла Тетяна Печура. 

Були розглянуті також питання стану ринку праці в регіоні, а також сприяння зайнятості громадян, в тому числі ВПО.

«Незважаючи на воєнні дії рівень безробіття у Харківській області скорочується. Впродовж поточного року послугами Обласного центру зайнятості скористалися 42 тисячі безробітних. У порівнянні з показниками минулого року кількість безробітних в регіоні зменшилася на 39%», –   розповіла заступниця директора Харківського обласного центру зайнятості Олена Захуцька. 

Вона додала, що в межах роботи Координаційного центру підтримки цивільного населення Харківська обласна служба зайнятості реалізує низку державних програм, які покликані оптимізувати ситуацію на ринку праці шляхом працевлаштування внутрішньо переміщених осіб.

Зокрема, передбачено компенсацію роботодавцю виплат за заробітну плату працевлаштованим ВПО під час воєнного стану впродовж 6 місяців. За рік у Харківській області такою програмою скористався 21 роботодавець. 

Крім цього, з минулого року в регіоні реалізується державна програма, згідно з якою кожен роботодавець впродовж двох місяців отримує компенсацію від обласного центру зайнятості у розмірі мінімальної заробітної плати за взяття на роботу ВПО з вільного ринку праці. Такою програмою в регіоні вже скористалися 274 роботодавці, які працевлаштували 616 внутрішньо переміщених осіб. 

З квітня у Харківській області діє програма розвитку малого підприємництва. В межах цієї програми через сайт «Дія» було подано 252 заяви, з них розглянуто 202,  щодо 59 – було ухвалене позитивне рішення.