Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині зареєстровано майже 520 тисяч внутрішньо переміщених осіб

На Харківщині зареєстровано майже 520 тисяч внутрішньо переміщених осіб

Під час апаратної наради під керівництвом начальника Харківської ОВА 26 вересня обговорили вирішення проблемних питань внутрішньо переміщених осіб.

«Уже проведена велика робота щодо підтримки внутрішньо переміщених осіб і вона буде продовжуватися. Зокрема, цього тижня завдяки благодійникам та міжнародним партнерам у місця компактного проживання було надано велику кількість побутової техніки. Однак, це ще не перекриває повністю потребу, яка у нас є. Тому будемо знову звертатися до Офісу Президента та Уряду щодо вирішення питання з проживанням переселенців. Адже наразі більшість з них розміщена в гуртожитках. А це, звичайно, тимчасове явище», – прокоментував Олег Синєгубов.

Наразі на Харківщині нараховується майже 520 тисяч переселенців. Зокрема, 468,5 тисяч осіб звернулися за отриманням довідки ВПО після 24 лютого 2022 року.

«Щодня відбувається розміщення у гуртожитках вищої та фахової перед вищої освіти, в яких станом на сьогодні проживає 4 800 осіб. Крім того, понад 70 внутрішньо переміщених осіб тимчасово розміщуються у санаторно-курортних закладах, які розташовані на території Харківської області. Також 45 переселенців забезпечено житлом за рахунок фонду соціального призначення, а 198 – за рахунок фонду тимчасового призначення, які утворені органами місцевого самоврядування», – додала перший заступник директора Департаменту соціального захисту населення ХОВА Тетяна Печура.

Крім того, вона зазначила, що з березня цього року за підтримки першої леді Олени Зеленської в межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?» розпочала роботу психологічна служба. Бригадами уже здійснено 110 виїздів у 24 населені пункти  області, де зокрема надані консультації внутрішньо переміщеним особам. Також в 32 громадах утворено мультидисциплінарні команди, які надають соціально-психологічну допомогу. 

«На особливому контролі перебувають питання зайнятості працездатних ВПО. З початку року до обласної служби зайнятості звернулись більш ніж 5 тисяч осіб. Також переселенців залучають до суспільно корисних робіт через проєкт «Армія відновлення». За загальним показником залучення безробітних до «Армії відновлення» Харківська область посідає 1 місце серед регіонів України – це понад 10 тисяч людей», – сказала перший заступник директора Департаменту соціального захисту населення ХОВА.