Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У ХОВА відбулося перше засідання Ради з питань внутрішньо переміщених осіб

У ХОВА відбулося перше засідання Ради з питань внутрішньо переміщених осіб

Діяльність Ради буде спрямована перш за все на захист прав і свобод ВПО та їх інтеграцію до громад області, які прийняли вимушених переселенців. Аналогічні ради утворюють у районних і міських військових адміністраціях та тергромадах Харківщини.

До складу рад входять представники органів влади, громадських організацій та внутрішньо переміщені особи.

Під час першого засідання Ради з питань внутрішньо переміщених осіб при Харківській ОВА заступниця директора Департаменту соцзахисту населення ХОВА Тетяна Печура повідомила, що станом на сьогодні на території Харківської області проживає понад 519 тисяч ВПО, з них майже 96 тисяч – діти.

«З державного бюджету на виплату допомоги на проживання спрямовано 7,9 мільярда гривень, кошти на компенсацію за житло у межах програми «Прихисток» отримали понад 77 тисяч осіб на суму 304,9 мільйона гривень. 205 ВПО, які опинилися в скрутній життєвій ситуації, отримали адресну допомогу з обласного бюджету на суму 3,4 мільйона гривень», - розповіла Тетяна Печура.

З початку року було працевлаштовано 887 внутрішньо переміщених людей, до громадських робіт та «Армії відновлення» залучили понад 1200 осіб. За цим показником Харківська область посідає перше місце серед регіонів України. Крім цього, погоджено 36 бізнес-планів на отримання мікрогрантів за програмою «єРобота», 11 ВПО для відкриття власної справи отримали кошти у сумі 2,7 мільйона гривень.

Також 45 ВПО за рахунок фонду соціального призначення забезпечили житлом. Наразі у місцях компактного проживання на Харківщині загалом перебуває 4877 людей.

«Утворення Ради з питань внутрішньо переміщених людей сприятиме реалізації громадянських і політичних прав ВПО, завдяки залученню їх до процесу розроблення нормативних актів та контролю за їх виконанням та допоможе у розвитку ефективних механізмів адаптації та інтеграції ВПО в територіальних громадах», – зазначила Тетяна Печура.

Під час засідання Ради 21 вересня учасники обрали голову, заступника голови та секретаря Ради з питань ВПО, а також затвердили план роботи рад.