Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В освітніх закладах області передбачено будівництво 2 нових укриттів та капітальний ремонт ще 9 укриттів

В освітніх закладах області передбачено будівництво 2 нових укриттів та капітальний ремонт ще 9 укриттів

Організацію безпеки освітнього середовища та початку нового навчального року обговорили під час обласного засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, яке відбулося на Харківщині.

Як зазначив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов, навчальний рік в регіоні розпочав 1121 заклад освіти, де навчається 393 100 людей.

«Через безпекову ситуацію цього року більшість освітніх закладів Харківщини працюють у дистанційному форматі. Тож наразі одне з ключових питань освітнього середовища – облаштування захисних споруд. Нагадаю, що рішенням Кабінету Міністрів України на облаштування укриттів у закладах загальної середньої освіти Харківській області передбачено кошти субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у сумі 224,6 мільйона гривень. Співфінансування місцевих бюджетів становить 40,2 мільйона гривень», – сказав Олег Синєгубов.

Він додав, що вже передбачено будівництво 2 нових укриттів та капітальний ремонт ще 9 укриттів. Окрім того, заплановано 9 проєктів з виготовлення проєктно-кошторисної документації на капітальний ремонт та облаштування укриттів. Начальник ХОВА зауважив, що всі проєкти відповідатимуть державним будівельним нормам В. 2.2-5-97 «Будівлі та споруди. Захисні споруди цивільного захисту».

«Загальна потреба в захисних спорудах у закладах освіти Харківської області на сьогодні становить 1356. Наразі в закладах освіти функціонують 125 захисних споруд, зокрема 10 сховищ. Також нараховується 407 найпростіших укриттів», – повідомив Олег Синєгубов.

Як розповів під час онлайн-включення Пісочинський селищний голова Олег Чернобай, в одному з навчальних закладів громади облаштовано сучасне укриття, розраховане на понад 700 людей та обладнане смарт-системою дистанційного відкривання дверей під час сигналу повітряної тривоги і системою відеоспостереження.

«Ми вже підготували проєктно-кошторисну документацію для того, щоб побудувати на території громади нові сучасні протирадіаційні укриття з властивостями сховища класу А-1. Вже пройшли відповідні експертизи і готуємо документи для подання тендеру. З 1 листопада поточного року вступають в дію нові норми ДБН. Контролювати цей процес і приймати в експлуатацію об'єкти будуть працівники ДСНС. І ми, і відповідні служби зацікавлені, щоб всі укриття відповідали на 100% вимогам ДБН. Тож чи можливо організувати навчання з представниками ДСНС щодо вимог, викладених у ДБН 2.2.-5:2023, для органів місцевого самоврядування задля оптимізації роботи з облаштування споруд цивільного захисту?» – звернувся до учасників засідання Олег Чернобай.

Як зазначив тимчасово виконуючий обов'язки керівника ДСНС України Володимир Демчук, дане питання актуальне і багато громад потребують відповідних роз'яснень.

«Фахівці ДСНС України готові організувати проведення семінарів із вашими співробітниками громади і ми це зробимо у найкоротший термін. Графік проведення таких занять погодимо з ХОВА. До цього заходу будуть залучені фахівці територіального органу ДСНС у Харківській області. Я впевнений, що найближчим часом таке навчання ми організуємо не лише у вашій громаді» – сказав Володимир Демчук.