Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині розмінували майже 900 гектарів сільськогосподарських угідь

На Харківщині розмінували майже 900 гектарів сільськогосподарських угідь

Про це повідомив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов 14 вересня під час обласного засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України.

«Протягом пів року близько 40% області перебувало під тимчасовою ворожою окупацією. Це більш ніж 1,2 мільйона гектарів території, 576 населених пунктів. Після деокупації у вересні 2022 року вся ця територія вважалася імовірно забрудненою вибухонебезпечними предметами», – зазначив начальник ХОВА.

До розмінування залучили 60 розрахунків груп, які включають 230 фахівців. Була задіяна техніка механічного розмінування.

«На Харківщині розмінували понад 6,8 тисячі гектарів території. Знищено понад 109 тисяч вибухонебезпечних предметів. Зокрема, наразі повністю розміновано населений пункт Циркуни Харківського району в межах експериментального проєкту щодо відновлення населених пунктів», – прокоментував Олег Синєгубов.

В області розміновано понад 2,9 тисячі кілометрів ліній електропередач та більш як 288 кілометрів газопроводів. Це дало можливість уже відновити подачу газу для 78% споживачів, а електропостачання – приблизно для 90% абонентів на деокупованих територіях.

«У 155 деокупованих населених пунктах тривають ремонтні роботи з відновлення газопостачання. Повністю знеструмленими залишається тільки 77 населених пунктів, що розташовані в безпосередній близькості від лінії фронту та кордону з рф. За період з червня по серпень 2023 року відновили електропостачання в понад 6 тисяч домівок», – наголосив Олег Синєгубов.

Також начальник ХОВА зауважив, що особливе значення має розмінування сільськогосподарських земель Харківщини. Загальна кількість таких земель становить понад 1 мільйон 200 тисяч гектарів.

«Понад 570 тисяч гектарів земель сільськогосподарського призначення потребують обстеження на наявність вибухонебезпечних предметів. На сьогодні розміновано майже 900 гектар сільськогосподарських угідь. Понад 250 тисяч гектарів сільгоспугідь потребують першочергового розмінуванн», – додав начальник обласної військової адміністрації.

В межах засідання учасники Конгресу за допомогою телезв'язку заслухали жителів Ізюмського району. За словами жителя села Донецьке Юрія Третякова, в лютому 2022 року лінія фронту пролягала через деякі населені пункти громади, що призвело до їх знищення майже на 90%.

«Частина жителів не встигла евакуюватись. Вони пережили всі жахіття активних бойових дій і окупації. Коли буде повністю розмінована і відремонтована лінія електропередач, щоб наші села – Донецьке, де 211 жителів, Сніжківка, де 88 жителів, Топольське, де 161 житель з'явилось електропостачання?» – сказав Юрій Третяков.

Як зазначив тимчасово виконуючий обов'язки керівника ДСНС України Володимир Демчук, завдання щодо розмінування вказаної ЛЕП є пріоритетним для виконання спільно з Харківською ОВА.

«Відновлювальні роботи та розмінування сплановані як першочергові роботи. На даний час в селі Топольське ця ЛЕП повністю розмінована й частково підключена до електромережі. До кінця вересня, планується розмінування ЛЕП до села Сніжківка та Донецьке. Це завдання є пріоритетним для нас спільно з Харківською ОВА. Ми його обов'язково реалізуємо», – сказав Володимир Демчук.