Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Жителів Харківщини закликають пройти вакцинацію проти кору

Жителів Харківщини закликають пройти вакцинацію проти кору

Епідемічна ситуація в Харківській області з повітряно-крапельних інфекцій, зокрема кору, характеризується як нестійка, з можливою тенденцією до ускладнення.

Про це говорили під час брифінгу в Офіційному Медіацентрі 6 вересня. 

Директор Департаменту охорони здоров’я Харківської ОВА Максим Хаустов зазначив, що кір є небезпечним вірусом і має циклічні спалахи захворюваності кожні 4-5 років. Останній спалах захворюваності на Харківщині було зареєстровано в кінці 2018 та у 2019 роках. 

«Хочу нагадати всім жителям Харківщини, що ліків від кору не існує, ускладнення від цієї хвороби можуть призвести до летальності. Єдиним надійним способом профілактики є вакцинація. Тому закликаю усіх, хто з тих чи інших причин не вакцинувався проти кору й краснухи, звернутися до сімейних лікарів та щепитися», – сказав Максим Хаустов.  

За даними директорки Державної установи «Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України» Любові Махоти, наразі в Україні триває загальнонаціональна кампанія з «наздоганяючої вакцинації» проти кору для дітей, які внаслідок зміни місця проживання, тимчасового виїзду за кордон чи з інших обставин пропустили планові щеплення.

«Всього в Україні вакцинації підлягають більше 260 тис. дітей, на Харківщині – це більше 7 тис. дітей віком від 2 до 17 років. На сьогодні ми щепили 2,2 тис. дітей, тобто 36,1%», – повідомила Любов Махота.

Директор Департаменту охорони здоров’я ХОВА звернувся до жителів Харківщини з проханням не зволікати та вакцинуватися проти інших сезонних захворювань, таких як грип та COVID-19. Зокрема, за останній тиждень в області зареєстровано 24 випадки захворюваності на ковід, 17 госпіталізацій та один летальний випадок.

«Ковід нікуди не подівся. З 24 лютого минулого року було зроблено – 340 тис. щеплень. Наразі хворих на ковід лікують в обласних інфекційних лікарнях – дорослій та дитячій. Необхідними ліками ці заклади забезпечені. Ситуація контрольована, але ми повинні розуміти, спалахи інфекційних хвороб будуть залежати від рівня вакцинації населення» – наголосив Максим Хаустов.