Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Представники посольств Швеції, Канади та Швейцарії відвідали Ізюм

Представники посольств Швеції, Канади та Швейцарії відвідали Ізюм

Начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов разом із представниками міжнародної делегації проінспектував хід відновлювальних робіт у громаді та обговорив шляхи подальшої співпраці.

У заході взяли участь заступник голови дипломатичної місії Канади в Україні Шон Бойд; повірений у справах Швеції в Україні Ленарт Ліннер; повірений у справах Швейцарії в Україні Андреас Губерт та представники Фонду «Партнерство за сильну Україну».

«Одразу після деокупації Ізюму розпочали відновлювати життя: електрику, газ, зв‘язок. Російські окупанти знищили місто майже на 80%: це житлові будинки, інфраструктура, школи, дитячі садки, об'єкти медицини. Саме навколо цих проблем ми об'єднуємо наших міжнародних партнерів, аби спільними зусиллями досягти головного результату – відновлення життєдіяльності у наших населених пунктах та місті Ізюм зокрема», – зазначив Олег Синєгубов.

Учасники делегації оглянули місце масового поховання, яке було виявлено після деокупації Ізюма, та зруйновану російською авіабомбою житлову будівлю, під завалами якої 9 березня 2022 року загинуло 47 мирних жителів.

«Побачені в Ізюмі наслідки насильства і жахів, які були вчинені росіянами, вразили мене у саме серце. Хочу висловити повагу і захоплення людьми, які щодня виконують важливу роботу по відновленню життя у населених пунктах Харківщини. Ми не повинні забувати тих, чиє життя було втрачене, хто зазнав травм, вбитих дітей, чоловіків і жінок. Канада підтримуватиме Україну стільки, скільки потрібно, і так, як це буде потрібно», – заступник голови дипломатичної місії Канади в Україні Шон Бойд.

Країни – партнери України підтримують жителів Ізюмського району майже з перших днів деокупації. 

«Швейцарія активно допомагає Ізюму через фонд «Партнерство – за сильну Україну» та інші програми. Ми сподіваємося на тісне партнерство між народом Швейцарії і народом України. Ви можете і надалі розраховувати на нашу підтримку. Це буде тривале і плідне партнерство заради майбутнього», – сказав повірений у справах Швейцарії в Україні Андрес Губерт.

Також у межах візиту в Ізюмі відбувся «круглий стіл», під час якого обговорили етапи відновлювальних робіт в районі та хід пошукових операцій зниклих безвісти в результаті збройної агресії рф на території області, зокрема, в Ізюмському районі.

«Що більше ми бачимо руйнувань, яких зазнали українські населені пункти від рук російських загарбників, тим більше нас вражає стійкість українського народу. Просто зараз у вашій країні йде війна, яка є найбільшою з часів Другої світової війни. Якщо є якась країна, яка здатна подолати ці виклики, то це Україна», – повірений у справах Швеції в Україні Ленарт Ліннер.