Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Медики наголошують на необхідності вакцинації дітей проти кору

Медики наголошують на необхідності вакцинації дітей проти кору

За даними лікарів, в Україні наразі існує ризик виникнення спалаху кору. За 6 місяців 2023 року виявлено 20 випадків захворювання. На Харківщини навесні було зафіксовано 2 випадки захворювання дорослих.

Директор Департаменту охорони здоров’я ХОВА Максим Хаустов наголошує, що кір є дуже небезпечним захворюванням, має здатність стрімко поширюватися та часто призводить до важких ускладнень у дітей та дорослих. Спалахи кору в Україні мають циклічний характер і повторюються кожні 4-5 років. Попередній спалах був у 2017-2019 роках.   

Також Максим Хаустов повідомив, що показники рутинної вакцинації проти кору на Харківщині виконано на 50% від річного плану. Саме тому під час «наздоганяючої» кампанії усі, хто пропустив планову імунізацію, можуть щепитися позапланово. Наразі, за даними сімейних лікарів, таких людей в області нараховуються 6 тисяч, із них 17% уже вакцинувалися. Вакцинація від кору проводиться двічі: в 1 рік та 6 років життя дитини.

«До уваги батьків, будь-ласка, звертайтеся до своїх сімейних лікарів. Якщо була пропущена черга вакцинації на кір, зараз, напередодні нового навчального року, є можливість щепитися проти цієї небезпечної хвороби. Вакцина в області є в достатній кількості та високої якості», – зауважив Максим Хаустов.

В.о. відділення імунопрофілактики відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних хвороб Харківського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Максим Фокін зазначив, що ускладненнями від хвороби дуже небезпечні. 

 «Є ускладнення, які не відразу проявляються. Дитина може перехворіти на кір, а потім через 5 і більше років виникає ускладнення, таке як, наприклад, підгострий склерозуючий паненцефаліт, який є майже невиліковним захворюванням», – повідомив фахівець.

Крім того, під щеплення вакциною КПК, за згодою батьків, можуть бути проведені щеплення й від інших інфекційних захворювань. Як наголосив Максим Фокін, діти, які не отримають до нового навчального року необхідні щеплення, не зможуть взяти участь в офлайн-навчанні в організованих колективах.