Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині відновлюється ринок праці

На Харківщині відновлюється ринок праці

Про це 19 липня на брифінгу в Офіційному Медіацентрі розповів директор Харківського обласного центру зайнятості Олександр Котуков.

Впродовж першого півріччя 2023 року послугами Харківського обласного центру зайнятості скористалися 26 тисяч безробітних, що на 33% менше, ніж у відповідний період минулого року. За сприяння обласної служби зайнятості було працевлаштовано понад 6 тисяч людей.

«Ситуація на ринку праці у Харківській області поступово покращується. Так, на початку цього року роботодавці надали в середньому 1500 вакансій на місяць, то станом на сьогодні таких пропозицій вже нараховується близько 3000. Також на початку року конкуренція на вакантне місце складала 29 осіб, то сьогодні - лише 6. Ми маємо збільшення пропозицій і відповідно можемо говорити про відновлення ринку праці в регіоні» – розповів Олександр Котуков.

Він також зазначив, що найбільшим попитом в області користуються професії: бухгалтер, фармацевт, лікар, токар, фрезерувальник, слюсар, електромонтер, водій, продавець, оператор станків з програмним керуванням, медсестра, психолог, а також прибиральники, двірники, підсобні робітники.

«У першій половині 2023 року допомогу по безробіттю в регіоні отримували близько 16 тисяч осіб. Сьогодні на обліку Харківського обласного центру зайнятості перебуває близько 10 тисяч безробітних. У порівнянні з цим періодом минулого року кількість  знизилась вдвічі», – зазначив Олександр Котуков.  

За словами директора обласної служби зайнятості, рівень середньої заробітної плати в регіоні складає близько 10,5 тисячі гривень. Є дефіцитні вакансії, за умовами яких роботодавці пропонують зарплату в розмірі близько 30 тисяч гривень. Зокрема, це водії-далекобійники. Аналогічну оплату праці також пропонують операторам станків із програмним керуванням. Слюсар-електромонтажник та слюсар з обслуговування бурових установок можуть отримувати до 25 тисяч гривень. 

«Впродовж першого півріччя 2023 року за сприяння Харківського обласного центру зайнятості було працевлаштовано майже 6200 людей. До суспільно-корисних робіт та Армії відновлення залучено понад 5200 осіб, до громадських або інших робіт тимчасового характеру залучено понад 2350 людей», – зазначив Олександр Котуков.