Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Із постраждалими в Первомайському працювала мобільна бригада психологічної служби

Із постраждалими в Первомайському працювала мобільна бригада психологічної служби

Жителям мікрорайону в місті Первомайський, куди 4 липня поцілила російська ракета, допомагали впоратися з пережитим стресом психологи Харківського обласного центру соціальних служб.

Психологічну службу при обласному центрі соціальних служб відкрили у березні цього року в межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?», ініційованої першою леді України Оленою Зеленською.

«У службі є мобільні бригади, які можуть оперативно виїжджати на кризові ситуації. Саме такий випадок був у Первомайському. Люди зазнали дуже сильного стресу, не всі можуть із ним впоратися самостійно. Раніше фахівці також працювали на виїзді в Чугуєві, коли ворог також завдав потужного ракетного удару по цивільній інфраструктурі», – розповіла заступниця начальника Харківської ОВА Віта Ковальська.

Лише за вчора мобільна бригада психологів допомогла понад 10 постраждалим у Первомайському. Роз’яснювали людям ознаки негараздів та як можна полегшити свій стан.

«Деякі люди можуть стабілізуються за рахунок власного ресурсу, якщо будуть зайняті вирішенням практичних завдань. Тому навіть із психологічної точки зору було дуже корисно, що в місто оперативно привезли будівельні матеріали для відновлення квартир. Люди відразу зосередилися на певній роботі, що позитивно впливає на психічний стан», – розповіла заступниця директора Харківського обласного центру соціальних служб Ольга Щербакова.

Вона зауважила, що в подібних випадках з людиною важливо першочергово провести стабілізацію психоемоційного стану за допомогою дихальних та тілесних вправ. Наприклад, попросити постраждалого описати 5 речей, які він зараз бачить; 4 звуки, які чує; 3 речі, до яких може доторкнутися; 2 запахи, які може відчути; 1 смак, який може спробувати.